Марк Зукърбърг дарява 25 млн. долара за борба с ебола

От СЗО очакват до първата седмица на декември се очакват между 5 и 10 хил. нови случая на седмица

15.10.2014 | 08:19 Редактор: Ирина Георгиева
Марк Зукърбърг дарява 25 млн. долара за борба с ебола

Създателят на Facebook Марк Зукърбърг ще дари 25 млн. долара за борба с еболата. Сумата ще бъде отпусната на центровете за контрол и профилактика на смъртоносвия вирус от името на Зукърбърк и неговата съпруга Присила Чан.

Създателят на най-голямата социална мрежа заяви, че епидемията от ебола трябва да бъде овладяна в най-близко бъдеще, така че да не се разпространи по-далеч и да не се превърне в дългосрочна глобална криза. В официалния си профил във Фейсбук Зукърбърг написа, че смъртоносната болест не трябва да достига мащабите на СПИН-а и полимелита. 

Марк Зукърбърг не е първата знаменитост, която прави дарение за овладяване на кризата с коварния вирус. Преди малко повече от месец фондацията на основателя на Майкрософт Бил Гейтс и неговата съпруга Мелинда предостави 50 милиона долара за борбата с епидемията от вируса ебола.

До момента жертви на смъртоносния вирус станаха над 4400 души, а близо 9000 се смята, че са случаите на заразени. От СЗО обявиха, че заразата засяга все повече „области, окръзи и префектури” в сравнение с миналия месец и прогнозираха, че до първата седмица на декември се очакват между 5 и 10 хил. нови случая на седмица.