fallback

Светът губи битката срещу ебола, смята президентът на СЗО

Причината е липсата на глобална солидарност и неосъзнаване на заплахата от епидемията, коментира Джим Йон Ким

18.10.2014 | 10:07 Автор: Мариета Иванова

Светът „губи битката” срещу ебола заради липсата на глобална солидарност и неосъзнаване на заплахата от епидемията за глобалната икономика, заяви президентът на Световната банка Джим Йон Ким.

„Продължавам да смятам, че светът не е разбрал какъв е възможният по-неприятен риск, не само за икономиката на Западна Африка, но и за глобалната икономика. Ние все още губим битката”, допълни Ким.

Фондът на ООН за борба с ебола разполага само със 100 000 долара, което се оказва недостатъчно за справяне с епидемията.

Великобритания и САЩ отправиха остри предупреждения към международната общност във връзка с вируса.

Премиерът Дейвид Камерън иска спешна среща на ЕС следващата седмица.

Русия изрази готовност да предостави допълнително помощ на страните, засегнати от епидемията в Западна Африка.

Американският президент Барак Обама заяви, че обмисля да назначи специално длъжностно лице, което да координира борбата срещу вируса в САЩ. Държавният глава допълни, че "принципно не е против" налагането на забрана за пътуване на лица от засегнатите от вируса страни в Западна Африка.

Директорът на американския Център за контрол и превенция на болестите Томас Фрийдън изрази безпокойство, че ако ебола се разпространи в по- широки граници от Африка, това може да създаде трайна заплаха за здравната система на САЩ.

Тази сутрин- 18 октомври, властите на щата Вирджиния, където вчера се прокраднаха съмнения за жена с признаци на зараза с вируса, опровергаха информацията за случай на ебола. Изследванията показват, че жената не е заразена със смъртоносния вирус, както и, че  никога не е била в Сиера Леоне.

 

fallback
Още от Свят
fallback