Примирието за Украйна се спазва, категорични са в Русия

Сергей Лавров призова изпълнение на мирния план

09.09.2014 | 17:21 Редактор: Мариета Иванова
Примирието за Украйна се спазва, категорични са в Русия

Четири дни след договореното в Минск примирие между Украйна и Русия, Москва обяви, че прекратяването на огъня се спазва, въпреки някои инциденти.

Руският външен министър Сергей Лавров призова изпълнение на мирния план и подчерта, че Москва няма интерес от неговото нарушаване.  

Лавров отбеляза, че споразуменията от 5 септември в Минск са до голяма степен „рамкови“ и че предстои участниците в процеса да уточнят детайлите. Според него работата в тази насока вече е започнала и ще бъде определена „последователността на стъпките“, споменати в протокола от Минск.

„Примирието до голяма степен се спазва“, коментира външният министър на Русия. - „Въпреки това, вие сте прави, че имаше някои инциденти, за които двете страни се обвиняват една друга. Ние, както и бунтовниците, сме сериозно притеснени от вчерашните съобщения за концентрация на украинска тежка артилерия в района на Дебалстеве“.

Лавров коментира и решението на НАТО за създаване на коалиция за борба с „Ислямска държава“. По думите му тя няма да даде резултат, ако заплахата бъде неутрализирана само в една посока. Лавров подчерта, че Русия е готова да си сътрудничи със САЩ в борбата с тероризма. Той допълни, че Москва е потвърдила пред Вашингтон готовността си за борба с тероризма, но от страна на САЩ не е направено нищо повече от думи.