Примирието в Източна Украйна остава крехко

ОССЕ съобщи, че е създала механизъм, с който да контролира спазването на примирието в Украйна

08.09.2014 | 08:20 Редактор: Ирина Георгиева
Примирието в Източна Украйна остава крехко

ОССЕ съобщи, че е създала механизъм, с който да контролира спазването на примирието в Украйна. То остава крехко, но няма сигнали да е било нарушавано през нощта. Междувременно председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой обяви, че Брюксел е готов да се откаже от новите санкции, ако прекратяването на огъня в Украйна се окаже трайно и започнат мирни преговори. Руският премиер Дмитрий Медведев контрира, че Москва може да ограничи полетите във своето въздушно пространство, ако Западът приеме нови рестрикции.

Град Днипропетровск в Източна Украйна остана единствения свързващ пункт между Донецк и останалата част на света. Достъпът до Донецк обаче минава през стриктни проверки на документите на гражданите и техните автомобили. Въпреки неясната ситуация, наблюдателите отбелязват, че все повече граждани се връщат към местата, които са напуснали, заради конфликта.

Иначе ЕС трябва да ратифицира новите санкции, договорени в петък от посланиците на страните от ЕС. 

The Wall Street Journal отбелязва, че ако влязат в сила, в обхватът им ще попаднат някои руски петролни компании като „Роснефт”, „Транснефт” и „Газпромнефт”. Освен това срокът, за който е разрешено да привличат средства ще бъде намален от 90 до 30 дни.

Украинският премиер Арсений Яценюк посъветва Запада да не бърза да отменя санкциите срещу Русия, дори да бъде постигнат дълготраен мир в Донбас, тъй като Русия не заслужава доверие.

„Когато всичко се успокои  и мирът се върне, също и бизнесът в обичайната си форма, всички тихичко ще забравят за това, че там някъде е имало Крим, имало е Украйна, както забравиха и за други конфликти. Това не трябва да се допуска”, заяви Яценюк.

Русия пък отвърна, че Киев трябва да се заеме с въпросите за възстановяване на югоизточната част на Украйна. Премиерът Дмитрий Медведев определи като много сложен проблем възстановяването не само на жилищата и нормалния живот на гражданите, но и на бизнеса и производствените обекти.