САЩ засили въздушните удари над Ислямска държава в Ирак

На 7 септември сутринта са бомбардирани позиции близо до големия язовир Хадита в провинция Анбар

07.09.2014 | 16:00 Редактор: Мариета Иванова
САЩ засили въздушните удари над Ислямска държава в Ирак

Съединените американски щати засилиха въздушните удари върху цели на Ислямска държава в Ирак. Тази сутрин те бомбардираха позиции близо до големия язовир Хадита в провинция Анбар.

Американското централно командване мотивира действията си с необходимостта да бъде оказана помощ на иракските сили и сунитските племена, защитаващи ключовото съоръжение. По-рано през деня кюрдските бойци пък си върнаха контрола над планината Зартак, изтласквайки джихадистите.

Мястото е от стратегическо значение, тъй като от нея се открива пряк фронт към град Мосул.

Военните мерки са само един от много аспекти на борбата с ислямистите от групировката Ислямска държава заяви американският държавен секретар Джон Кери в телефонен разговор с генералния секретар на Арабската лига Набил ал Араби, предаде ИТАР-ТАСС.

Пред Араби Кери е подчертал необходимостта от решителни действия за пресичането на финансовите потоци за ИД, както и на потоците от нови попълнения в редиците на джихадистите, пише БТА.

Кери е подчертал  необходимостта от координация на усилията с арабските партньори на международно и местно равнище.

Дипломат номер едно на САЩ е припомнил, че Ирак е на предна линия във войната с ИД и останалите страни трябва да му помогнат.
Разговорът между Кери и Ал Араби се състоя преди срещата на ниво министри на страните от Арабската лига.