Британски екстремисти молят властите да се завърнат в родината от Сирия

Те били разочаровани от видяното в близкоизточната страна.

05.09.2014 | 15:33 Редактор: Мариета Иванова
Британски екстремисти молят властите да се завърнат в родината от Сирия

Десетки британски бойци от редиците на „Ислямска държава“ се обърнали към властите в родината си с молба незабавно да се върнат в родината си, съобщава The Times.

Изданието допълва, че екстремистите се свързали с представители на властта в Обединеното кралство, тъй като били разочаровани от видяното в Сирия.

„Ние дойдохме да се борим с режима, а вместо това се оказахме въвлечени във бойна между бандити,“ коментирал един от 30-те души, потърсили помощ и свързани с „Ислямска държава“. Той, наред с останалите участници от групата заявил желание да бъдат амнистирани. Те се опасяват още, че връщайки се във Великобритания, може да се озоват в затвора, но също така заявили желание да преминат „курс по дерадикализация“.

От медийни публикации става ясно, че от 2011 година досега повече от 500 британски граждани били заминали за Сирия да воюват, като повечето от тях са попаднали в редиците на Ислямска държава.

Най-малко 15 британци са загинали досега в боевете в Сирия. За девет от тях се знае, че са убити в стълкновения с правителствените войски, а шестима загинали в сражения с други групировки.

Екстремистите могат да бъдат лишени от британското си гражданство, припомня ИТАР-ТАСС.

В края на август шефът на Скотланд Ярд  Бърнард Хоган Хоу заяви, че британските власи ще отнемат паспортите на лицата, които участват в бойните действия в Сирия и Ирак.

„Да си поданик на нашата страна е голяма чест и привилегия, и когато някой се отправя да воюва за друга държава, следва да бъде лишен от това право,“ посочи Хоу.