Семейството на Стивън Сотлоф иска дебат за ценностите на Исляма

Американският журналист обичаше арабите и мюсюлманите, твърдят близките му

04.09.2014 | 10:13 Редактор: Мариета Иванова
Семейството на Стивън Сотлоф иска дебат за ценностите на Исляма

Семейството на екзекутирания американски журналист Стивън Сотлоф предизвика ръководството на Ислямска държава на открит дебат за ценностите на Исляма. Това обяви говорителят на роднините на Сотлоф Барак Барфи.

„Стивън Сотлоф ходеше в Арабските страни, защото обичаше арабите и мюсюлманите. Той искаше да разкаже историите им на света“ - така започва разпространено в медиите изявление на неговото семейство.

Близките на Сотлоф  се обръщат към лидера на Ислямска държава Абу Бакр ал Багдади с думите: „Колко жалко за теб! Ти каза, че Рамадан е месецът на милосърдието. А къде е твоето милосърдие? Ти говориш за Исляма и Корана, но нека ти припомня какво пише там: Води борба в името на Аллах, с тези, които водят борба с теб. Но не бъди престъпник Абу Бакр, готови сме на дебат с теб! Идваме с мир. Нямам нож в ръката, така че очаквам отговорът ти!

В това време секретарят по отбраната Чък Хейгъл обяви, че САЩ се нуждаят от сложна и уникална стратегия, за да се борят с джихадистите в Сирия.

„В Сирия не става въпрос какви са позициите на Ислямска държава“, коментира Хейгъл. - „Там са още Ал-Кайда, Ал-Нусра, много терористични групи. Ситуацията е сложна. Засега сме по-активни в Ирак, където с военните удари и военния персонал се опитваме да помогнем“.

Хейгъл, заедно с държавния секретар Джон Кери и съветника по контратероризъм Лиза Монако ще пътуват в Близкия изток, за да обсъдят с регионалните им партньори начините за противодействие на джихадистите.