Ирак поиска въздушни удари по сунитите

18.06.2014 | 21:49
Ирак поиска въздушни удари по сунитите

 

Ирак е поискал от САЩ да нанесе въздушни удари срещу сунитите, съобщи Ройтерс.

Началникът на Обединения комитет на началник-щабовете ген. Мартин Демпси потвърди в Сената, че Ирак се е обърнал към Вашингтон с молба да се проведат въздушни удари по позициите на сунитските бунтовници от организацията Ислямска държава в Ирак и Леванта.

"Получихме молба от иракското правителство да окажем подкрепа от въздуха", заяви Демпси. Запитан дали САЩ ще я уважат, той отговори уклончиво: "Въпрос на национална сигурност за нас е да се изправим срещу бунтовниците от Ислямската държава в Ирак и Леванте, където ги открием".

Някои международни петролни компании са изтеглили чуждестранните си работници си от страната, съобщава Ройтерс. Директорът на южната петролна компания в Ирак, Дия Джафар е казал, че Exxon Mobil са провели масова евакуация, а BP е намалил състава с 20%.

В нощта срещу 18 юни министър-председателят Нури ал Малики се срещна с лидери на сунитите и кюрдите и след това направи телевизионно обръщение и поиска двете общности " да предадат убийците и престъпниците, които защитават чужди интереси".

На 16 юни Пентагонът обяви изпращането в Персийския залив на военния кораб USS Mesa Verde, с 550 морски пехотинци и самолети-хеликоптери Osprey на борда с цел подкрепа на евентуална евакуация на посолството на САЩ в Багдад.