Сунитски джихадисти атакуваха най-голямата петролна рафинерия в Ирак

Сраженията между джихадистите и иракските сили продължават

18.06.2014 | 11:15 Редактор: Ирина Георгиева
Сунитски джихадисти атакуваха най-голямата петролна рафинерия в Ирак

Сунитски бойци от групировката „Ислямска държава в Ирак и Левант“ атакуваха най-голямата петролна рафинерия в Ирак. Тя се намира в град Байджи в Северен Ирак. Акцията е станала от две места едновременно, като в употреба на нападателите са влезли огнестрелни оръжия и минохвъргачки. Сраженията между джихадистите и иракските сили продължават.

Междувременно премиерът на Ирак Нури ал Малики уволни четирима висши военни за неизпълнение на дълга им. 

След разговори в Багдад, Малики и други влиятелни шиитски фигури от кабинета призоваха за национално единство. Те призоваха населението да не се поддава на разделение по религиозни причини и се обявиха за забрана да носят оръжие хора, които нямат управленски правомощия.

Екстремисти от групировката „Ислямска държава Ирак и Левант” похитиха 60 работници, работещи на строителна площадка в иракската провинция Салах ад Дин. Сред заложниците има 15 турски граждани, а също така и граждани на Пакистан, Непал, Бангладеш и Туркменистан. От първоначално взетите за заложници хора са пуснати на свобода само сунитите.

Правителството в Ирак блокира достъпа до редица социални мрежи и средства за комуникация като частните комуникационни канали и услуги на мобилните оператори, съобщи агенция "Ройтерс". Целта на забраната е те да не бъдат използвани от сунитските бунтовници начело с групировката "Ислямска държава в Ирак и Леванта".