fallback

Успокоение в Хонконг

Bloomberg разговаря със Стивън Викърс за утихващите протести в Хонконг

14.10.2014 | 12:30 Автор: Виктория Крумова

Anna Edwards: Това ли е началото на края за протестната дейност в Хонконг?

Stephen Vickers, служил 18 години в Кралската полиция на Хонконг: Това е много важен етап, какъвто е началото на края. Окупирането на центъра може да е към края си, но има и други насъбрани емоции тук.  Но полицията разчисти големи площи от пъти тази сутрин. Да.

Anna Edwards: Служил сте 18 години в тамошната полиция. Какво ще кажете за тактиката на полицията при разчистване на тези барикади? Наистина ли това е началото на края, имам предвид мирен край. Видяхме и използване на сълзотворен газ на 28 септември. След това нещата малко се укротиха.

Още по темата

Stephen Vickers: Вчерашните събития ги подтикнаха да разчистят толкова бързо. Тогава имаше сблъсъци между цивилни – тези, които са окупирали центъра и силите, които се опитват да премахна окупацията на центъра. Много е трудно на полицията да създава буферна зона между две такива движения. Вижда ми се логично да действат толкова бързо, в опит да предотвратят бъдещи инциденти. По мое мнение, това беше доста мъдро решение.

Anna Edwards: Какво е вашето мнение за това как китайците са излезли по улиците на Хонконг?

Stephen Vickers: Трудно е да се каже. Ситуацията в Хонконг е прецедент в историята на града. Има много различни играчи, различни актьори, които са въвлечени в тези демонстрации. Вчера дойдоха таксиметрови шофьори, както и шофьори на камиони, извършвайки, очевидно, некоординирана атака срещу хората, окупирали центъра. Много хора задаваха въпроси, кой седи зад това. Ситуацията наистина е прецедент. От международна гледна точка няма счупени витрини, коктейл Молотов, обърнати коли. Доста е мирен в сравнение с протеста в Лондон срещу Световната търговска организация. Има положителна гледна точка откъм търговска страна. Това е положително развитие.

Anna Edwards: Продемократичните протестиращи постигнаха ли нещо, ако считаме, че демонстрациите ще приключат в идните дни? Ще видят ли някои от своите искания изпълнени? Как мислите?

Stephen Vickers: Честно казано – не. Всичко, което направиха е да повишат осведомеността в Хонконг за недоволството. Но да говорим за директно повлияване върху решенията на правителството или тези на Националния народен конгрес, мисля, че не постигнаха никакъв напредък днес.

 

fallback
Още от Свят
fallback