Протестиращите студенти в Хонконг призоваха за организиране на по-голям протест

Демонстрантите във финансовия мегаполис си спечелиха и силна подкрепа от САЩ

10.10.2014 | 10:34 Редактор: Мариета Иванова
Протестиращите студенти в Хонконг призоваха за организиране на по-голям протест

Протестиращите студенти в Хонконг призоваха поддръжниците си да организират по-голям протест след като правителството анулира планираните преговори.

Като причина за провала на преговорите властите изтъкват, че исканията за всеобщо избирателно право не е в съответствие с миниконституцията на азиатския финансов център. Студентите обвиниха правителството, че с помощта на дребни извинения са довели преговорите до провал и призоваха повече хора да излязат по улиците, за да се продължи гражданското неподчинение и да се окаже натиск.

„Това са само извинения, за да отложат срещата,“ коментира Алекс Чоу, лидер на протестиращите студенти. - „Ако правителството наистина е искрено, то ще възобнови планираните преговори, но ние не виждаме такива намерения от страна на правителството. Ние призоваваме повече хора в Хонконг да излязат по улиците и да продължат нашата акция и гражданско неподчинение“.

Според анализатори прекратяването на преговорите с протестиращите студенти нанася тежък удар върху опитите да се обезвреди политическата криза.

Протестите от последните седмици парализираха централните части на Хонконг. Причината за общественото недоволство е искането през 2017 г. Хонконг да може да избере свободно следващия си лидер, вместо да получи кандидати, минали през предварително одобрение от страна на Пекин.

Анализатори коментират, че уличните протести са най-голямото предизвикателство за авторитета на Китай в бившата британска колония, откакто тя бе върната на Китай през 1997 година.