Продължава играта на котка и мишка между демонстрантите и полицията в Хонконг

Силите за сигурност бързо отвориха пътищата на фона на закани за още по-силни демонстрации

14.10.2014 | 12:09 Редактор: Ирина Георгиева
Продължава играта на котка и мишка между демонстрантите и полицията в Хонконг

Играта на котка и мишка между демонстрантите и полицията в Хонконг продължава. Тази сутрин активистите издигнаха нови барикади по централните улици, след което бяха принудени от полицията да отстъпят. Силите за сигурност бързо отвориха пътищата на фона на закани за още по-силни демонстрации.

Слабото полицейско присъствие в ранните часове на деня във финансовия център на Хонконг позволи на продемократичните демонстранти да издигнат нови барикади. Височината на някои достигна 4 метра, а своеобразните строителни материали включват дървени палета, бетон, камъни, офис столове и телени мрежи.

"Ние подготвяме нови блокади, които да ни предпазят от атаки на полицаите. Този път барикадите са по-солидни и по-трудни за преминаване." - заяви 23-годишен демонстрант.

Въпреки заканите обаче, полицията бързо разчисти главните улици. Стотици служители на реда въоръжени с багери, чукове и триони демонтираха барикадите.

"Аз съм сигурен, че по-късно през деня, когато дойдат повече от нашите хора, бариерите ще бъдат издигнати отново. Да, сега автомобилите могат да преминават и полицията се опитва да ни изтласка, но ние отново ще построим блокадите." - допълни 21-годишен демонстрант.

Напрежението в мегаполиса се увеличава и заради сигналите, че група, подкрепяща правителството готви мощен контрапротест срещу продемократичните активисти, които може да ескалира в сблъсъци. В това време, след като по време на първите силни протести полицията получи остри критики, че използва сълзотворен газ, силите за сигурност предприеха по-търпелив и пасивен подход.