Успокоение в Хонконг

Bloomberg разговаря със Стивън Викърс за утихващите протести в Хонконг

14.10.2014 | 12:30 Редактор: Виктория Крумова
Успокоение в Хонконг

Anna Edwards: Това ли е началото на края за протестната дейност в Хонконг?

Stephen Vickers, служил 18 години в Кралската полиция на Хонконг: Това е много важен етап, какъвто е началото на края. Окупирането на центъра може да е към края си, но има и други насъбрани емоции тук.  Но полицията разчисти големи площи от пъти тази сутрин. Да.

Anna Edwards: Служил сте 18 години в тамошната полиция. Какво ще кажете за тактиката на полицията при разчистване на тези барикади? Наистина ли това е началото на края, имам предвид мирен край. Видяхме и използване на сълзотворен газ на 28 септември. След това нещата малко се укротиха.

Още по темата

Stephen Vickers: Вчерашните събития ги подтикнаха да разчистят толкова бързо. Тогава имаше сблъсъци между цивилни – тези, които са окупирали центъра и силите, които се опитват да премахна окупацията на центъра. Много е трудно на полицията да създава буферна зона между две такива движения. Вижда ми се логично да действат толкова бързо, в опит да предотвратят бъдещи инциденти. По мое мнение, това беше доста мъдро решение.

Anna Edwards: Какво е вашето мнение за това как китайците са излезли по улиците на Хонконг?

Stephen Vickers: Трудно е да се каже. Ситуацията в Хонконг е прецедент в историята на града. Има много различни играчи, различни актьори, които са въвлечени в тези демонстрации. Вчера дойдоха таксиметрови шофьори, както и шофьори на камиони, извършвайки, очевидно, некоординирана атака срещу хората, окупирали центъра. Много хора задаваха въпроси, кой седи зад това. Ситуацията наистина е прецедент. От международна гледна точка няма счупени витрини, коктейл Молотов, обърнати коли. Доста е мирен в сравнение с протеста в Лондон срещу Световната търговска организация. Има положителна гледна точка откъм търговска страна. Това е положително развитие.

Anna Edwards: Продемократичните протестиращи постигнаха ли нещо, ако считаме, че демонстрациите ще приключат в идните дни? Ще видят ли някои от своите искания изпълнени? Как мислите?

Stephen Vickers: Честно казано – не. Всичко, което направиха е да повишат осведомеността в Хонконг за недоволството. Но да говорим за директно повлияване върху решенията на правителството или тези на Националния народен конгрес, мисля, че не постигнаха никакъв напредък днес.