fallback

Има ли воля за реформи? Те са болезнени и страшни

Нови политически формации ще изметат сегашния елит, коментира социологът Андрей Райчев пред Bulgaria ON AIR

11.03.2016 | 10:50 Автор: Ирина Георгиева

Има необходимост от нови политически формации. 100% те ще се появят и ще изметат целия политически елит, който в момента е създаден и ще го заменят с нов. Това коментира социологът Андрей Райчев в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

"Никой не знае колко време ще отнеме това. Зависи от хората дали ще припознаят новите си лидери и дали самите те ще могат да играят съответната роля", добави Райчев.

Още по темата

Същевременно граждани, участвали в протестите от 2013 г., обявиха, че ще учредят нова политическа партия "14 юни". В Сутрешния блок Кристиан Василев и Александър Стоянов обясниха как са решили да създадат новата политическа формация.

"Чакахме достатъчно дълго време, за да се случат някакви промени в държавата след свалянето на правителството на Орешарски. Чакахме над 400 дни правителството на Орешарски да си отиде, дойде ново с нова политическа конфигурация и нова промяна. Моделът "КОЙ?" продължава да властва и всички се съобразяват с него", заяви Стоянов.

В момента участваме в политиката чрез различни граждански политики, но бихме искали да влезем и в парламента, където да представим идеите си, добави Стоянов.

Социологът коментира от своя страна, че не знае какво ще постигне "14 юни", но със сигурност има нужда от подобни формации.

"Илюзия е репликата: "Няма за кого да гласувам". Това ще отговорят поне 50% от запитаните българи. "Няма нови" - също е илюзия. Парламентът, в който Борисов става министър-председател за първи път, 60 на сто е нов спрямо предишните депутати. Следващият парламент - 40 на сто е нов и т.н. Постоянно има нови", коментира Райчев.

Масовото убеждение на българския народ е, че елитът на прехода са лъжци и крадци, заяви той.

"В този, който гласува, е цялата власт. Той качва и сваля. Като смяташ, че цялата власт са такива, търсиш други непрекъснато. Сега въпросът е защо не се появяват други", посочи Райчев.

Според него отговорът е такъв - илюзорни са рецептите. 

"Предлагат се илюзорни рецепти. Взимам за пример протестите, които са най-големите в историята на прехода, но те бяха и най-безсмислените, защото нито един лозунг не се изкристализира ясен и силен. Някакви хора им бяха подсказали и те скандираха да се свика Велико народно събрание, за да го отмени. За сметка на това беше морално автентичен. Беше идейно жалък, но и морално автентичен", изрази мнение социoлогът.

2013 г. беше една нервност от общ характер, добави той. Според него това е една фаза, която ще узрее.

На друго мнение е Стоянов:

"Не можем да говорим за идеи на самия протест. Там има различни хора, които няма как да са обединени зад една идея. Те са обединени да търсят морал и справедливост. Когато Делян Пеевски беше назначен за председател на ДАНС, тези хора излизат и казват: "Така не може". От тези хора не могат да се очакват идеи за бъдещето. Очакваме ги от НС", обясни той.

"Като българин, който живее в чужбина, съм съгласен, че нямаше алтернатива за кого да се гласува и това предизвика една апатия и в мен, и в останалите българи", добави и Василев, който през 2013 г. беше един от протестиращите зад граница.

"Въпросът е хората да чуят реалните рецепти", подчерта Райчев.

Той посочи, че реформите са страшни и болезнени за хората - заради това политиците не ги правят в момента. Той се обърна към членовете на партия "14 юни" със следния въпрос:

"В България има 400 болници приблизително, но ще посмеете ли да ги направите 20? Това е реформата. В България има 57 ВУЗ-а, те "ядат и пият" кръвта на страната, защото се обявяват 70 000 места, а ние имаме 50 000 деца, които кандидатстват. Тоест това е огромна паразитна прослойка, която смуче. Ще ги направите ли 12? Ще вземете на хората железниците, ВУЗ-овете и болниците, защото това трябва да се направи. Ще го направите ли или ще викате Цацаров е лош?"

Стоянов му отговори, че въпросът съдържа отговор, който не е негова теза. "Какво означава болниците от 400 да ги направиш 20. Защо?" Но пък се съгласи, че ако има нужда, ВУЗ-ове ще бъдат съкратени.

"Реформи се превърна в мръсна дума. Без реформи няма как да станат. Те трябва да се правят от експерти", обобщи Стоянов.

 

fallback
Още от България сутрин
fallback