Борисов подкрепи Москов, опозицията да си чака оставка

Премиерът увери, че ще бъдат направени корекции в Закона за здравното осигуряване в унисон с КС

09.03.2016 | 15:54 Редактор: Луиза Божинова
Борисов подкрепи Москов, опозицията да си чака оставка

Премиерът Бойко Борисов заяви, че продължава да подкрепя Петър Москов въпреки решението на Конституционния съд (КС) да отхвърли разпоредбата на здравния министър за разделяне на пакета на заболяванията на основен и допълнителен, считайки я за противоконституционна. Изказването бе направено, след като министър-председателят свидетелства по делото срещу бившия премиер Сергей Станишев за изгубени секретни документи.

Борисов беше категоричен, че няма да коментира решението на КС, но пък добави, че се е видял с Москов и министърът го е запознал с решението и го е уверил, че разпоредбата ще бъде прецизирана и ще се съобрази с мотивите на съда.

"Сутринта се видяхме рано. Говорихме. Каза, че няма нищо тревожно", поясни той и добави, че не може да каже защо са допуснати неточностите в закона, но ще бъдат поправени. "Той е достатъчно грамотен човек, разбира от това, което прави и ако има някаква неточност, ще я поправят", каза Борисов и добави, че ще бъдат направени необходимите корекции в унисон с Конституционния съд.

В коментар за исканата оставка на министър Петър Москов от опозицията, Борисов каза: "Могат да чакат."

По-рано днес лидерът на БСП Михаил Миков призова Петър Москов "да си събира чуковете и да се изнася". Според опозицията решението на КС означава недвусмислен провал на здравната политика. Друг човек да дойде и да прави това, което ГЕРБ трябва да направи в здравеопазването. Маса неща могат да се направят, за да стане то по-достъпно, сега е само бизнес", коментира Миков. 

По повод на самото дело премиерът Бойко Борисов коментира, че се е опитал да помогне в показанията си на Сергей Станишев.

Борисов добави, че е обяснил пред съда, че с огромния оборот на документи, които влизат в Министерския съвет, може на всеки да се случи да пропусне нещо. Според Борисов в случая е проявена небрежност.

"Направили сме всичко, което може да се направи, за да не допуснем нов мигрантски поток към България", каза премиерът по повод бежанската криза. "Сърцето ми се къса като гледам хилядите хора по лагерите, но в същото време много ясно трябва да им се каже, че трябва да се върнат обратно в Турция и оттам по надлежния ред, по който се разбрахме в Брюксел, да постъпват в държавите, където ги искат или имат нужда от тях и да преминават законно през КПП-тата", заяви още той. 

Премиерът отправи укор към някои от медиите, които правят доста лоша услуга, като отиват при бежанците и ги питат защо не дойдат да минат през България. 

"Не знам каква е тази политика да ги подкокоросвате да идват и да минават. Като ги питате, по този начин ги привличате да минат през България", заяви Борисов.