Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Държавата може да се грижи по-отговорно за майките, смята министър Калфин

В България разликата между заплащането на мъже и жени е 13,4% за една и съща дейност

08.03.2016 | 20:37 Редактор: Ирина Георгиева
Държавата може да се грижи по-отговорно за майките, смята министър Калфин

Държавата може да се грижи по-отговорно за майките. Това заяви вицеприемиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин в Денят ON AIR.

"Много неща още трябва да се направят в държавата, доста разходи да се извършат, за да има по-висока мотивация и по-висок статус на младите родители - майки и бащи", добави той.

Още по темата

Според социалния министър въпросът е къде се поставят приоритетите - въпрос е и на пари, и на политика.

"Тази година намерихме пари за допълнително финансиране и решихме, че най-важният приоритет е да разширим обхвата на хората, които получават детски добавки. Над 12 000 семейства повече ще получат детски добавки, защото вдигаме дохода от 350 на 400 лева за семейството. Има известно повишение за детските добавки при първо и второ дете", отбеляза той.

"Плащането за втората година майчинство, действително има основание, но първо трябва да подчертая, че 420 лева е минималната работна заплата, но тя подлежи на облагане, докато майчинските - не подлежат на облагане. Като извадите осигуровки и данъци, които се плащат от МРЗ, тя става 340 лева. Така че, ако стане 420 лева, то една жена, която работи на минимална работна заплата или ниска работна заплата също ще бъде по-добре платена, ако седи в къщи и гледа детето", обясни министър Калфин.

Още по темата

Заплащане при мъже и жени - има ли дискриминация?

Има го. Има няколко вида неравенства, които все още съществуват между мъже и жени, посочи министър Калфин. По думите му миналата седмица Парламентът прие Законът за равенството между половете - ако той бъде приет ще се даде възможност да се приеме една смислена политика срещу това неравенство.

"В България разликата между заплащането на мъже и жени е 13,4% за една и съща дейност. То е малко по-ниско от европейското, където е около 16%. Това се случва, защото жените са склонни да направят много повече компромиси", уточни социалният министър.

Има и още нещо, добави той, а именно в България го има "неплатеният труд".

"Това е всичко, което се върши след работа - гледане на деца или домашна работа. Там жените работят много повече от мъжете. За домакинската работа е 7:1 разликата. Така че една жена извън служебните задължения има и редица други, така че заради това тя прави компромис, когато се договаря за работното си място, за да може да се освободи време за останалите задължения", добави той.

Вариант е държавата да даде възможност за съчетаване между кариерата и домашните ангажименти като например гледането на децата, посочи министър Калфин. По думите му това се прави с редица промени - гъвкаво работно време, дистанционна работа, такава от вкъщи.

Изключително важно е да се осигури грижата за децата, подчерта министър Калфин.

Още по темата

Детски градини или нов бизнес модел за гледане на деца

Мой служител ми се обади миналата седмица, за да ми се оплаче, че детето му ще бъде прието на детска градина в София само, ако има инвалидизация, разказа министър Калфин. По думите му това е абсурдно.

"Първо държавата чрез общините трябва да се изгради нужната инфраструктура, от която има нужда. На второ място, според мен трябва да вървим към поема на таксите на детските градини и за яслите, така че децата на хората с различни доходи да могат да влязат от рано в тях. Това има няколко ефекта. По този начин детски получават всички, независимо от дохода, докато в момента зависят от него. Второ - родителите могат да се върнат на работа. Това е добре както за икономиката, така и за техните доходи. Трето им застрашени социални групи, където хората нямат пари да си платят таксата за детска градина", обясни социалният министър.

По-богатите страни плащат таксата за децата и ние трябва да вървим натам, добави той.

Съветът по заетостта и социалната политика

Съветът по заетостта и социалната политика мина под сянката на Съвета за бежанците. Въпреки това, той беше много интересен, отбеляза министър Калфин. По думите му на него са засегнати теми, важни и за България.

Още по темата

Едната тема е свързана с новия подход на ЕК, който почна след кризата - така нареченият "икономически семестър", докладите за страните-членки, които се пишат всяка година, по какъв начин може да се подобри работата им. Там ние настоявахме да се включат социалните параметри, защото първоначално идеята беше да се включат само фискалните. Сега обсъждаме как те могат действително да принесат  европейските основни политики на национално равнище", обясни Калфин.

Другата тема, по думите му е свързана с едно настояване холандското председателство, а именно - в следващите седмици да се започне дискусия по мобилността на работниците, включително и на така наречените "командировани работници".

Вицепремиерът уточни, че в Европа има около 1 млн. и 900 хил. "командировани работници" и понякога се създават възможности за заобикаляне на законодателството - заплащане на по-ниски заплати, не се следи работното време, условия на труд, социални осигуровки и т.н. Това е добре и за българските работници, добави той.

Преди 2 години британският премиер Дейвид Камерън коментира, че българи и поляци повече няма да берат ягоди във Великобритания, по повод чуждите работници в страната, припомни министър Калфин и попита риторично колко англичани са отишли да берат ягоди. Той не мисли, че по този начин ще се изгубят пазари.

Заетостта в България

Държавата трябва да разбере кои са обезкуражените в нея, посочи министър Калфин. По думите му трябва да се погледне и към сезонните работници, които се водят за трайно безработни и демотивирани, а всъщност това са хора, които работят и имат доходи.

"Това, което предлагам е, че хората, които работят и получават доходи от труд не са проблем. Хората, които имат доходи или са действително трайно обезкуражени - това са хора с ниско образование, хора, които са били дълго време извън пазара на труда и хора, които живеят извън големите градове, където няма голям инвеститор, не са склонни да се преместят, повдигат си квалификацията", коментира още той.

Чуйте целия коментар в следващото видео:

 


коментирай >
Още от Денят ON AIR
ТV Програма
Сега
Следва
гледай на живо Video пълна програма