fallback

Л. Иванов: В момента на България й е необходима стабилност

Според К. Паргов имаме добро законодателство, хармонизирано с европейското, но липсва спазване и контрол

15.12.2015 | 14:19 Автор: Ирина Георгиева

В момента на България й е необходима стабилност. Зад тази теза се обединиха депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов и народният представител на РБ Румен Христов. След това обаче мненията им се разделят.

"В момента на България й е необходима стабилност и предвидимост както на външната, така и на вътрешната политика. Мисля, че всеки един отговорен политик трябва да си даде ясна сметка, че в момента геостратегическото разположение на България и с всичко случващо се около нас трябва да има стабилност." - посочи Иванов.

Депутатът на ГЕРБ смята, че преговорите за Конституцията са стигнали до задънена улица, когато са били водени от Христо Иванов. Според него, ако не е била активната роля на Борисов е нямало да се стигне до внасянето на проекта за Конституцията.

"Не може един политик, който излиза на политическата сцена сега да се държи по този начин - безотговорно, без предвидимост, без диалогичност, тъй като РБ са коалиция от партии и да вземеш самостоятелно решение без да се съобразиш с коалиционните си партньори." - коментира Иванов.

Стабилността е важна, но са необходими реформи, посочи своята гледна точка Христов. Той отбеляза, че предстои диалог, защото всеки вижда постигането на целта по различен начин.

"ГЕРБ не е прекъсвала диалога си с РБ и Радан Кънев." - подчерта Иванов.

Съдебната реформа не може да се заключава в разместването на пешките - повече или по-малко или да разделим 25 на две, коментира от своя страна Калоян Паргов от БСП лява България. Според него имаме добро законодателство, хармонизирано с европейското, но липсва спазване и контрол.

"Вотът на недоверие или вота на доверие, който самият Борисов може да предизвика ще даде една яснота кои са "за" това правителство и при какви условия и кои не са за него." - добави Паргов.

Според Паргов следващият провал ще е здравната реформа. На друго мнение обаче е Христов, който смята, че здравният министър е един от най-добрите.

Реформаторът смята, че е право на опозицията да поиска вот на недоверие.

"Политическо харакири - това не го казах за Радан Кънев, а че съм бил свидетел на няколко такива случая през годините и се опасявам това да не бъде поредното харакири за десницата - не съм персонализирал за Радан Кънев. Като човек, участвал в политическите събития отдавна съм бил свидетел на такива политически действия, които не доведоха до нищо добро нито за избирателите, нито за десницата, нито за България." - поясни думите си Христов.

Либералният и десен модел на управление показа своята несъстоятелност и нуждата от промяна, заяви Паргов. Тук обаче той отново срещна несъгласието на Христов.

Промените в Конституцията в частта за съдебна власт се гледаха на 9 декември в НС. Тогава ВСС беше разделен на две колегии - съдийска и прокурорска. Въпреки че разделянето предизвика сериозен дебат, то текстът, който "събори" правосъдния министър Христо Иванов от поста беше разпределението на квотите в съдийската колегия на ВСС. От РБ настояваха съотношението на членовете, излъчени от съдиите, и тези от парламента да остане във варианта от първо четене - шест към пет. Мнозинството на ГЕРБ, ПФ, АБВ, подкрепени от ДПС, БДЦ и Атака, обаче реши да намали членовете на съдиите.

 

fallback
Още от България сутрин
fallback