Борисов: Турция положи много усилия за овладяването на миграционния натиск

Борисов и Давутоглу разговаряха за бежанската криза в ЕС

15.12.2015 | 14:09 Редактор: Мария Аладжова
Борисов: Турция положи много усилия за овладяването на миграционния натиск

Миграционният натиск на нашата граница го няма - Турция положи много усилия. Това бяха думите на премиера Бойко Борисов минути след срещата с турския премиер Ахмет Давутоглу в Министерски съвет днес, предава агенция "Фокус". 

По думите на Борисов по време на срещата са обсъждани най-различни теми, всяка от които от голямо значение и за двете страни. Преди малко повече от седмица премиерът заяви, че фокус на срещата ще бъде бежанската криза в ЕС и миграционният поток, минаващ през Турция и България.

Предвиждаме интерконекторна газова връзка за доставка на азербайджански газ в България, заяви от своя страна Ахмет Давутолгу след разговора с Борисов. Турският премиер изрази надежда, че през април ще се осъществи среща на високо равнище на двете правителства:

"За възраждането на идеята за доставка на азербайджанския газ решихме с колегата Ципрас може би още в четвъртък в Брюксел, че ще проведем среща. Заедно с интерконекторите с Гърция и Турция ще се даде възможност за диверсификация и транзитиране на газ от всички посоки", допълни той.

Междувременно в столицата се проведоха протестни демонстрации срещу посещението на турския премиер у нас. Привърженици на "Атака" се събраха в центъра между БНБ и градинката пред Народния театър.