Рисковете за Великобритания през 2016

Откъси от речта на Осбърн, предварително публикувани от ББС

07.01.2016 | 09:02
Рисковете за Великобритания през 2016

Великобритания е изправена пред „коктейл“ от сериозни заплахи от забавянето на глобалната икономика, след 2016 се очертава като една от най-тежките след финансовата криза, предупреждава финансовият министър Джордж Осбърн, предаде ББС.

Британският канцлер по-късно през деня ще очертае рисковете пред икономиката в следващите 12 месеца.

Посланието му ще бъде в контраст с позитивния тон на Есенното му послание, когато каза, че Великобритания „ще расте бързо“.

Хората не бива да остават „доволни“ от факта, че икономиката е излекувана, ще каже той. Значителни предизвикателства – включително напрежението в Близкия изток, забавеният растеж в Китай и ниските цени на суровините ще натежат на глобалното доверие, е записано в речта на Осбърн в Кардиф, откъси от която ББС публикува предварително.

Тя ще бъде произнесена в момент, когато китайските пазари отново бяха спрени за ден след като се понижиха с над 7% за втори път тази седмица.

Вътрешнополитически - първото понижение на лихвите след 2007 може да се случи тази година.

Речта на Осбърн е в същия ден, в който британските търговски камари изнасят тримесечното си проучване, което дава смесена оценка за бизнес доверието в британската икономика.

„Не е достатъчно да се разчита на потреблението и жилищния пазар за растежа на икономиката, нито само на услугите да водят ръста на износа. Имаме нужда от балансирана икономика“, каза Джон Лонгуърт, генерален директор на британските търговски камари, цитиран от ББС.

В сряда доклад на британската сметна палата представи рисковете за големите инфраструктурни проекти във Великобритания – пътища и железници, които са ключ към икономическия просперитет. Една трета от проектите ще остат неизпълнени, ако не се вземат мерки, събщава ББС.