Еврозона: не се предвижда разширение

Интервю за Die Welt на вицепрезидента на ЕК Валдис Домбровскис

28.12.2015 | 13:41
Еврозона: не се предвижда разширение

Еврозоната не предвижда разширение в близките години, след като единната валута изгуби привлекателността си от началото на кризата, каза в понеделник 28 декември вицепрезидентът на ЕК Валдис Домбровскис, цитиран от АФП.

"В близките години не предвиждаме никакво разширяване на еврозоната", каза в интервю за Die Welt Домбровскис, който е и комисар, отговарящ за еврото.

От 28-те страни в ЕС 19 в момента са част от валутния съюз.

"Преди една страна да приеме еврото, трябва да въведе фиксиран валутен курс спрямо еврото. Този механизъм е преддверието на еврозоната. Или, в момента там няма нито един член на ЕС, с изключение на Дания, която е специален случай", каза Домбровскис.

Още по темата

Комисарят каза, че България и Румъния са изразили намерение да влязат в тази "чакалня". Новото полско консервативно правителство би трябвало да бъде "по-резервирано" по въпроса. "Присъединяването към еврозоната преди беше силно привлекателно за новите страни в ЕС. Това се промени с кризата на еврото и гръцката криза допълнително засили този процес", каза латвийският политик.

Последните страни, които приеха единната валута бяха Литва и Латвия през 2014 и 2015. Сред деветте страни в ЕС извън еврозоната са и Великобритания и Швеция, които никога не са имали някакво намерение да приемат общата валута.