Китай и Великобритания ще облекчат визовия режим

Посещение на Филип Хамънд в Пекин

06.01.2016 | 09:05
Китай и Великобритания ще облекчат визовия режим

Китай и Великобритания ще работят за по-нататъшно облекчаване на визовите правила, съобщиха външните министри на двете страни във вторник в Пекин, по време на съвместна пресконференция след срещата си, предаде Ройтерс.

Уонг И и британският му колега Филип Хамънд, който е на официално посещение в Пекин обявиха нови стъпки за облекчаване на визовия режим. Двете страни ще издават визи за многократно влизане за срок до две години за гражданите на другата страна. Китай се надява, че след тази стъпка Великобритания ще увеличи валидността на визите за китайските граждани до 10 години „в подходящ момент“.

„От другата седмица китайските граждани ще могат да кандидатстват за двугодишни визи с многократни влизания във Великобритания на същата цена, която сега плащат за шестмесечна виза за еднократно влизане. Ще разширим предоставянето на нашата услуга за събиране на биометрични данни до общо 50 обекта в Китай“, каза Филип Хамънд.

Още по темата

Сирия

Китай и Великобритания решиха да излязат с обща декларация за Сирия по време на срещата на външните министри като се договориха да продължат антитерористичните и политически усилия за уреждане на кризата.

Двете страни подкрепиха неотдавна резолюция 2254 на ООН за Сирия и препотвърдиха подкрепата си за национално примирие, както предвижда документът, се казва в декларацията.

Отвличания

Британският външен министър каза, че спешно търси информация от Пекин за предполагаемото отвличане на британски гражданин Ли Бо, който е сред петимата хонконгски издатели, изчезнали в последните месеци, съобщава Гардиън.

Китай не коментира.

Още по темата

Икономическо сътрудничество

Китайският външен министър каза след срещата, че „има нужда от задълбочаване на практическото сътрудничество във всички области“.

„Китай е готов да работи с Великобритания в производството, финансите, иновациите и други области с проекти, включващи ядрената енергия и високоскоростните железници. Китай подкрепя офшорния пазар на юани в Лондон и ще обяви по-ранна дата на емисия деноминирана в юани държавни облигации в Лондон, първата такава извън Китай“, каза Уонг, цитиран от CCTV.

Двете страни са готови да работят и в рамките на Азиатската банка за развитие, каза министърът.

Хамънд изрази надежда, че китайската икономика ще бъде по-отворена за британски компании, особено в услугите и инфраструктурното строителство.

АЕЦ

Китай смята да построи около 40 ядрени централи в следващите пет години, съобщи правителството. 13-годишният планов период от 2016 до 2020 предвижда строеж на 6-8 АЕЦ годишно.

Китайският президент подписа договор за инвестиции на 40 млрд. паунда с Великобритания по време на посещението си на Острова през октомври 2015.

Според сделката държавната General Nuclear Corp ще вземе две трети дял в АЕЦ Брадуел, където се планира китайски ядрен реактор. Една трета ще има френската EDF.

През 2014 Китай и Великобритания подписаха търговски договори за 24 млрд. долара за доставка на втечнен газ, високоскоростна железница и ново поколение ядрени централи.