Китай и Русия продължават стратегическото партньорство

Изявление на МВнР в Пекин

04.01.2016 | 12:16
Китай и Русия продължават стратегическото партньорство

Китай и Русия ще запазят усилията за развитие на стратегическото си партньорство до по-високо ниво през новата година, каза МВнР в Пекин на 4 януари, съобщи Ройтерс.

Говорителят Нуа Чунинг направи коментара в отговор на въпрос за китайско-руските отношения и новата руска стратегия за национална сигурност до 2020, подписана от президента Путин в петък.

"Забелязахме, че президентът Путин подписа новата руска национална стратегия по сигурността до 2020 и отбелязахме позитивното изявление за китайско-руските отношения. Китай приветства това", каза Хуа пред пресата.

Отношенията между Китай и Русия намериха допълнително развитие и постигнаха успехи през 2015, годината, в която бе отбелязана 66-годишнината от установяването на дипломатически отношения между двете страни.

Китай и Русия проведоха общи събития по случай 70-годишнината от победата във Втората световна война, започнаха сътрудничество по изграждането на икономическия проект Път на коприната с Евразийския икономически съюз, задълбочиха директните отношения, особено сред младите хора и си сътруничиха тясно по международни въпроси.

"Китай и Русия, като постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН и големи страни от развиващите се пазари, ще продължат да развиват пълноценното си стратегическо партньорство на по-високо ниво. Те съвместно ще подкрепят международната общност в развитие на нов тип международни отношения, базирани на взаимноизгодното сътрудничество и запазване на световния мир и стабилност", каза Хуа.