fallback

Германия гласува спасителния план за Гърция

Коментар на Ханс Никълс за телевизия Bloomberg от Берлин

19.08.2015 | 14:24 Автор: Георги Стоянов

Какво може да очакваме, какви са очакванията, излизат ли сметките?

Ханс Никълс: Сметките изглежда, че излизат. Имаше 60 гласа, които бяха изгубени миналия път. Те проведоха разговори в Християн демократическата партия миналата вечер и изглежда, че 56 депутати от партията на Ангела Меркел ще гласуват против.

Така че изглежда, че тя ще успее да прокара този спасителен пакет. Той беше гласуван в Испания вчера.

Още по темата

Беше нещо като 297 за срещу 20 против. Така че това беше доста здравословна победа. Също така пакетът беше гласуван в Естония и премина през парламентарната комисия в Австрия.

Големият тест днес е Германия и разбира се, гласуване трябва да има и в Холандия. Една бърза бележка за ЕЦБ.

Европейската централна банка всъщност ограничи извънредната ликвидна подкрепа за Гърция.

Това е първият път, когато тя бива ограничена от февруари, когато те започнаха да я разширяват.

И ако погледнете цифрата, мисля че сега тя е в размер на 89,7 милиарда евро. Талка че това е първа крачка към нормализиране на банковата система на фона на политическото решение.

Да кажем че нещата се нормализират може би е малко пресилено. Ликвидната подкрепа все още е значителна. Но какво се случва с гласуването в Холандия днес? Имаше доста интересни събития през последните 24 часа. Как това може да дестабилизира холандското правителство. Много от парламентаристите са много ядосани от начина, по който този трети спасителен план е прокаран, въпреки обещанията, че това няма да е така?

Ханс Никълс: Марк Рюте, премиерът на страната, през 2012 той спечели изборите с обещанието на Гърция да не бъдат отпускани повече пари и изглежда, че парите, които Холандия ще пати за тази спасителна програма са в размер на 5 милиарда евро.

Така че Геер Вилдерс, шефът на дясната Партия на свободата, той разполага с едва 12 места в този 150 местен парламент.

 Той обаче ще поиска вот на недоверие, след като  пакетът бъде приет от парламента. И изглежда, че пакетът ще бъде одобрен.

След това идва въпросът, дали правителството е достатъчно стабилно. Сега те имат мнозинство от 76 гласа в този 150 местен парламент.

Гай, Керълайн, знам, че математиката ви е по-добра от моята, но това мнозинство със само един глас е много крехко.

Коалиционни партньори са либералите и лейбъристите. Така че ще видим дали ще преодолеят тази атака от дясно.

Това ви дава представа и ни помага да разберем, защо господин Дислеблум, холандският министър на финансите, беше един от най-сериозните критици и един от най-трудните за гърците преговарящи, защото той знаеше, че ще има тези проблеми у дома.

 

fallback
fallback