Не сме искали Гърция да излезе от еврото: Шойбле пред ZDF

Участието на МВФ е необходимо условия за Еврогрупата

18.08.2015 | 09:23
Не сме искали Гърция да излезе от еврото: Шойбле пред ZDF

Германският финансов министър Волфганг Шойбле, смятан за най-силният критик на Гърция по време на преговорите по дълга, потвърди отново ангажимента си за трети спасителен пакет и категорично отхвърли обвиненията, че Германия е искала Атина да напусне Еврозоната.

„През юли не ставаше дума за изваждането на Гърция от еврото – това е изопачаване на нещата, напълно невярно“, каза Шойбле пред германската телевизия ZDF.

Интервюто излиза преди нетърпеливо очаквания вот в сряда на германските законодатели за одобрение на гръцката програма. Германските представители преди това изразиха скептицизъм за възможността на страната да изпълни противоречивите реформи в здравеопазването, пенсионната система и данъчната система, необходими за сключване на сделката за 95,5 млрд евро между Атина и кредиторите й на срещата в петък.

Спасителният пакет, който е трети за пет години – бе постигнат след шест месеца трудни преговори, които едва не доведоха до излизането на Гърция от еврото.

Но Шойбле каза, че сега е по-голям оптимист за Гърция.

„В последните седмици нещата се развиха по-бързо, отколкото повечето ми колеги очакваха. Да се надяваме, че този подем ще продължи, защото тогава Гърция има реален шанс и ние сме заинтересовани да успее, заяви 72-годишният политик пред ZDF.

Проучване на германския вестник Handelsblatt миналата седмица показа, че 47 процента от германците предпочитат „хардлайнера“ Шойбле спрямо Гърция пред „готовата за компромис“ Меркел.

Шойбле засегна теми от интервюто на Ангела Меркел от понеделник:

„Ако условията са задоволителни, г-жа Лагард ще препоръча, както е правила преди, на борда на МВФ да участва в нова програма на Фонда. За нашата Еврогрупа това е необходимо условие“.

Вижте коментара от Берлин на кореспондента на Bloomberg TV в Германия Ханс Никълс - как се възприема интервюто на Шойбле.