Меркел допуска облекчаване на дълговото бреме за Гърция

Има още поле за действие, коментира тя, визирайки лихвените ставки и сроковете за погасяване на дълга

17.08.2015 | 10:09 Редактор: Мариета Иванова
Меркел допуска облекчаване на дълговото бреме за Гърция

Германският канцлер Ангела Меркел допуска облекчаване на дълговото бреме за Гърция, но се противопоставя на класическо отписване на дълг, предава ТАСС.

„За това, което касае лихвените проценти и сроковете за погасяване на кредитите, има още пространство за действие,” коментира тя пред телевизия ZDF и цитирана от DPA.

Меркел е убедена и че МВФ ще вземе участие в третата кредитна програма- „МВФ взе участие в преговорите и подкрепя (споразумението на Атина с кредиторите)”, коментира тя, отбелязвайки че, директорът на МВФ Кристин Лагард е обещала да лобира за съответните решения на заседанията на ръководството на Фонда.

„Не се съмнявам, че това, което каза Кристин Лагард, ще стане реалност”, коментира канцлерът на Германия.

Меркел подчертава, че голяма заслуга за постигането на споразумението с Гърция има финансовият министър Волфганг Шойбле. 

Попитана дали няма да пострада имиджът на страната от заеманата твърда позиция по отношение на Атина, Меркел коментира: „Ние получихме много голяма подкрепа”. В тази връзка тя дава за пример Ирландия и Португалия, предава ТАСС.

Според германския канцлер през следващите години, това, което ще занимава ЕС повече от Гърция, е проблемът с бежанците.

„В обозримо бъдеще това ще вълнува повече ЕС, отколкото Гърция и стабилността на еврото”, коментира тя. Меркел отбелязва необходимостта от единни правила за приема на бежанци на територията на ЕС. Наред с това, тя счита за важно да се направи списък с т.нар. „надеждни” страни, за да може бързо да се разглеждат молбите за убежища на гражданите и на мигрантите, депортирани от родината си.

По думите й процедурата в момента са бави прекалено дълго поради липса на персонал. – „Длъжни сме да мобилизираме всички наши кадрови ресурси”, коментира тя.