Сенатът даде извънредни правомощия на Обама за TPP

Коментар на Стивън Енгъл за телевизия Bloomberg от Хонконг

25.06.2015 | 15:33 Редактор: Георги Стоянов
Сенатът даде извънредни правомощия на Обама за TPP

Най-накрая имаме сделка – имаше обаче известни пазарлъци.

Стивън Енгъл: Да, каква битка само за премахването на тези търговски бариери и сключването на сделка за Транс-тихоокеанското партньорство.

Имахме битака в Конгреса и след това преговорите между тези 12 страни, за да бъде сключено това търговско споразумение.

Наистина това беше централната тема във втория мандат на господин Обама. Фокусът върху Азия, ако предпочитате.

Сенатът е одобрил законопроекта за извънредните правомощия  на президента  да сключи споразумението – HR2146.

Още по темата

Това ще позволи на президента да предостави споразумения като Транс-тихоокеанското партньорство в Конгреса за директно одобрение с гласуване да или не без те да имат възможността да правят поправки.

Това ще позволи на Обама да ускори сключването на Транс-тихоокеанското партньорство, тази сделка между тези 12 страни, вероятно по-късно тази година.

Това е по информация от Белия дом. Гласуването  в Сената беше с 60 гласа за срещу 38 против.

Това се случи, след като законопроектът беше одобрен от Конгреса миналата седмица.

Това, което беше почти невероятно - сенатори републиканци подкрепиха Обама, за да преодолеят опозицията на сенатори демократи.

47 републиканци гласуваха за наред с едва 13 демократи. 5 републиканци гласуваха с не, включително двама кандидати за президент на републиканската партия – Тед Круз и Ранд Пол.

Те гласуваха против, срещу президента. 33-ма демократи също гласуваха против. Те често се позоваваха на това, което се е случило след подписването на NAFTA през 1994 – Северноамериканското търговско споразумение, за което те казват, че е довело до загубата на хиляди работни места в производствения сектор в САЩ.

Профсъюзите са основна сила в опозицията срещу  Транс- тихоокеанското партньорство.

Ок, така че сега, след като тази пречка е преодоляна, каква е следващата пречка?

Стивън Енгъл: Да, това е голямата пречка. Както всички знаем, всеки който е следил преговорите в Доха в Световната търговска организация, те се опитваха да подпишат мащабно международно търговско споразумение.

Ако си спомняте, там просто имаше определени проблеми - от субсидиите за памука и земеделието до оризът в Южна Корея.

Така че тук наистина предстои най-трудната част. Икономическият министър на Япония, след това гласуване в Сената, каза – това е голяма стъпка напред.

Те могат да постигнат първоначално споразумение за TPP дори още следващият месец.

Страните, които може да видите тук, ще ги изброя съвсем бързо. Разбира се, Съединените щати и Япония са основните участници.

Австралия, Бруней, Канада, Чили, Малайзия, Мексико, Нова Зеландия, Перу, Сингапур и Виетнам.

Но коя е тази голяма страна тук? Китай не е включен, както и Южна Корея.

Спомнете си, преди време, когато имахме историята за южнокорейските производители на ориз, те протестираха на пристанището в Хонконг по време на срещата на Световната търговска организация тук.

Там все още трябва да се решат доста проблеми, въпреки че те имат двустранно търговско споразумение със Съединените щати.

По отношение на многостранното споразумение, те все още се притесняват за клаузите в земеделието, както и по отношение на производителите на автомобили.