Ще видим голям напредък по TPP: Санчес

Франциско Санчес, председател на CNS и бивш пом.-секретар по търговията на САЩ

25.06.2015 | 12:27
Ще видим голям напредък по TPP: Санчес

Франциско Санчес, председател на борда на CNS коментира от Шанхай напредъка по договора за Транс-Тихоокеанско партньорство с Енджи Лау от студиото на Bloomberg ТВ в Хонконг.

Санчес е бивш по.-секретар по търговията на САЩ на първата администрация Обама, бивш ръководител на Международната търговска администрация на САЩ и бивш специален помощник на президента Клинтън. CNS Global е консултантска компания със седалище във Вашингтон, която работи в Северна Америка, Латинска Америка, Европа, Близкия Изток и Азиатско-Тихоокеанския регион.

 

Имате много богат опит да разберете точно какво означава. Обама сключва сделка със Сената в момента - дали Транс-тихоокеанското партньорство /TPP/ ще мине?

Президентът положи големи усилия и в този случаи внимателно се следи нещо, което не е ставало досега с републиканците и договора TPA. Бих казал, че може да се появи на бюрото му до няколко дни. Това ще положи основата и ще позволи договорът за Транс-тихоокеанското партньорство /TPP/ много скоро да стигне до Конгреса. Много се вълнувам и очаквам скоро да бъде одобрен.

 

Да, но остават доста проблеми. Селскостопанското лоби в Япония, фермерите, още са на крак, има още много работа да се свърши. Дали ще имаме TPP тази година?

Точно така - ще отнеме доста политическа воля, не само в САЩ, но и в другите икономики от TPP като Япония. Смятам, че TPA бе много силен и важен сигнал за партньорите ни в Транс-тихоокеанското партньорство /TPP/ за желанието на САЩ да продължат напред. Предполагам, че това ще даде на лидери като премиера Абе това, от което имат нужда, за да успят да го прокарат в собствените си страни.

Оптимист съм. Мисля, че с приемането на TPA изпращаме много силен сигнал, че всички можем да се придвижим заедно напред. Съгласен съм, че има някои препятствия, но можем да ги преодолеем.

 

Още по темата

САЩ и Китай провеждат стратегически икономически преговори. Китай бе много ясен - стойте далеч от Южнокитайско море. Какво е значението на този факт за Азия и как се свързва с договора за Транс-тихоокеанското партньорство /TPP/?

САЩ винаги е гледал на Азия като на много важна за интересите си. Това е основата на идеята на президента Обама за "ребалансиране" и префокусиране на вниманието към Азиатско-Тихоокеанския регион, която бе главно икономическа.

Затова TPP е много важен за него. Честно казано мисля, че е важен и за региона, дори извън 12-те страни, защото в него се засягат търговските отношения в него. Той е главен за президента и преориентацията му към Азия.

 

Китай не е включен в TPP. САЩ си запазва правото да стане "другата" световна сила, която балансира икономическата зависимост, която много от тези азиатски страни имат спрямо Китай. Как ще се развие това?

Първо, TPP е замислен като платформа. Докато в момента има 12 икономики в него, няма причина други икономики да се присъединят, включително и Китай. Политиката на САЩ никога не е целяла да изключи Китай от TPP. Затова не бива да имаме непременно група страни в TPP и група страни извън него. Това ще има стойност за всички страни в региона, дори и тези, които не са сега, но могат да се включат в бъдеще.

 

Знаем, че стратегическите и икономически преговори в последните дни подготвят визитата на Си Дзинпин във Вашингтон през септември. Според вас как ще мине срещата на двамата лидери? Какво ще видим след нея?

И двамата лидери признават, че това са важни отношения - в търговски план и геополитически. Тази седмица стратегическите икономически преговори на САЩ и Китай полагат основата за добра среща през септември. Съществуват напрежения и несъгласия, но и Китай, и САЩ признават, че има много неща, които можем да направим заедно, от полза за всяка от двете страни и за целия свят. Затова съм оптимист, че срещата през септември ще бъде ползотворна за Китай и САЩ.