Китай проявява интерес към Транстихоокеанското партньорство

Коментар на Дейвид Туийд за телевизия Bloomberg от Хонконг

05.06.2015 | 15:32 Редактор: Георги Стоянов
Китай проявява интерес към Транстихоокеанското партньорство

Каква е вероятността Китай да се присъедини към Транс тихоокеанското партньорство?

Дейвид Туийд: Вярно е, че китайците са коментирали това. Заместник финансовият им министър направи подобен коментар в Peterson Institute във Вашингтон миналата година.

Той каза, че в Китай е имало вътрешен дебат за присъединяването на страната. Също така имаше дебат и в Съединените щати.

Още по темата

В Китай обаче има усещане, че САЩ искат тази сделка без участието на Китай. Истината обаче е, че Китай просто не е готов да се присъедини.

Току що чухме как Обама коментира този списък с изисквания, които трябва да бъдат изпълнени, така че дадена страна да може да се присъедини и определено Китай няма да покрие тези критерии още много години.

Така че това ще отнеме години, въпреки че не е изключено в определен момент Китай да бъде интегриран в този икономически съюз.

Друго важно нещо е да незабравяме, с кого разговаряше Обама, когато направи своя коментар.

Защото той все още се опитва да получи правомощия от Конгреса за сключването на подобна сделка, ако споразумение бъде постигнато с останалите 11 страни.

Ако получи благословията на Конгреса, това означава, че Конгресът ще може да гласува по въпроса само с да или не и няма да може да каже - не ние искаме поправки тук или там, което само би забавило процеса.

Така че сега Обама се опитва да увери демократите - защото именно конгресмени демократи  изразяват опасения, че споразумението ще доведе до загуба на работни места в САЩ - че той дори Китай да се присъедини, ако това се случи, те ще трябва да спазват същите стандарти, които се прилагат и в САЩ.

И това означава, че няма да има загуба на работни места.

Някои биха коментирали, че това е нещо повече от търговско споразумение, че то има геополитически аспект.

Дейвид Туийд: Мисля, че имаш предвид Аш Картър, заместник министърът на отбраната, който минали месец каза, че за него TPP е също толкова важно, колкото и един нов самолетоносач. 

Той говори за цялостното преориентиране на САЩ към Азия. Тук става въпроса както за икономическо, така и за военно ребалансиране.

Неговата идея е, че може да имате военна мощ и военно превъзходство единствено, ако имате много сила икономика.

Той също така обърна внимание на TPP и прогнозите, че споразумението може да увеличи американския износ с около 123 милиарда долара през следващите 10 години.

Така че виждате, че споразумението е доста важно за Съединените щати.

Да, то ще се отрази на бюджета на Пентагона доста добре.

Дейвид Туийд: Да, ще е от полза.