Проблемите в преговорите за гръцкия дълг остават

Коментар на Ханс Никълс и Гай Джонсън за телевизия Bloomberg

24.06.2015 | 15:30 Редактор: Георги Стоянов
Проблемите в преговорите за гръцкия дълг остават

Ханс, как изглеждат нещата от Брюксел? Какви са последните новини от там, където си ти?

Ханс Никълс: Важното нещо, което следим, са двете гласувания в Атина и Берлин и последователността на тези две гласувания.

Атина трябва да гласува първа, официални германски представители подчертаха това пределно ясно.

Преди да има гласуване в Бундестага, трябва да има гласуване в Атина. Това, което чуваме в Европейския съюз е този термин предварителни действия.

Още по темата

Предварителните действия на практика означават списък – списък от неща, които трябва да бъдат направени.

Ето как определи това един европейски представител вчера – искаме тези предварителни действия да бъдат изложени под формата на списък – пълен списък с неща, които да бъдат направени.

Това, Ана, е свързано с липсата на доверие между гърците и кредиторите им. Те искат да имат нещо, което може да се потвърди.

Доверие, но с гаранции. Бундестагът може да гласува или в понеделник или във вторник. На 29 или 30 юни. И това е буквално в последния момент.

Знаете, че когато приземявате изтребител на самолетоносач, се хващате за последния ластик, това е ластичен кабел, който ви помага да спрете и тук нещата изглеждат точно такива.

От нейна страна мадам Лагард е казала пред борда на директорите на Фонда, че гърците ще платят тези 1,5 милиарда евро, които трябва да бъдат платени на 30 юни.

Причината защо това е важно - според наш източник запознат с проблема, публично, коментарите й бяха малко по-скептични.

На закрито заседание на борда обаче тя е казала, че нещата ще се получат, въпреки че публично тя коментира, че трябва да бъде извършена огромно количество работа.

Също така от позитивната страна имаме и изявлението на испанския премиер господин Рахой.

В миналото Испания беше малко по-негативна за перспективата за сделка, така че ето какво казва господин Рахой сега.

Той казва, аз съм абсолютно сигурен, че до няколко дни споразумение ще бъде постигнато.

Ана преговорите ще започнат тук в Брюксел след няколко часа. Господин Ципрас ще кацне тук.

Той има срещи с Лагард, господин Марио Драги от ЕЦБ и господин Жан-Клод Юнкер, президентът на Европейската комисия. Ана?

В Брюксел предстои един напрегнат ден. Благодаря ти Ханс. Нека се прехвърлим към Гай в Атина. Гай, получаваме представа, колко ограничено е времето. Как изглеждат нещата от Атина?

Гай Джонсън: Господин Ципрас заминава днес. Той ще се срещне с Юнкер и Лагард по-късно днес, както и с Драги.

Това ще се случи преди срещата на Еврогрупата, за която спомена Ханс. След това е срещата на лидерите в четвъртък, след което може би ще има гласуване в Гърция през почивните дни.

Разговаряхме с лидера на лявата фракция – той говореше за унищожението, на което е подложена Гърция от институциите.

Дали той ще гласува за предложенията или не е от изключителна важност. Той може да лиши господин Ципрас от между 10 и 40 гласа, ако гласуването се проведе през почивните дни.

Това е Панагйотис Лафазанис - енергийният министър. Ще се опитаме да ви покажем коментарите му по-късно.

След като споразумението бъде одобрено от лидерите и тези гласувания минат, а това по никакъв начин не е сигурно, че ще се случи, стигаме до 30 юни.

Не е ясно дали говорим за полунощ атинско време или полунощ във Вашингтон, когато става въпрос за крайния срок на плащането.

Този въпрос все още не е решен. Говорих с генералния секретар за икономическата политика към финансовото министерство в Атина вчера Ана и той каза, че те всъщност имат парите, така че плащането е просто политическо решение дали да бъде направено.

Ако вървим към излизане на страната от еврозоната, плащането едва ли ще бъде направено.

Ако имаме сделка, тогава това плащане вероятно ще бъде направено, така че графикът през следващите няколко дни, както каза Ханс, е невероятно напрегнат.

И политиката в Гърция ще има ключова роля в това. Ана?

Интересно е да видим, каква роля играе политическата ситуация в Гърция. Ханс, когато погледнем, какво се случва в Брюксел, говорихме  много през последните 24 часа за степента, до която гръцките дългове могат да бъдат предоговорени в бъдеще. Може би като част от трета спасителна програма. Докато разглеждаме детайлите по сделката, която се сключва сега, за да бъдат размразени тези фондове по втората спасителна програма, имаме ли усещане, че се водят разговори за преструктурирането на гръцкия дълг или това е нещо, за което трябва да изчакаме.

Ханс Никълс: Това е във въздуха, преструктурирането на гръцкия дълг, но неочаквам, че то ще намери място в документа.

Това е малко вероятно отчасти, защото би направило нещата много сложни за Ангела Меркел да получи подкрепата на своя парламент - ако има трета спасителна програма, която включва преструктуриране.

Не може да кажем, че германският парламент или хората в Германия не са наясно като цяло, че трета спасителна програма и преструктуриране евентуално трябва да има.

Тази идея просто е трудно да бъде прикрепена към този процес, към тази програма.

Незабравяйте, тезата досега беше, че Гърция трябва да приключи втората програма, да изпълни нейните условия и след това, след като тя бъде приключена, евентуално може да се говори за преструктуриране на дълговете.

Определено обаче, всеки икономист с който сме говорили, повечето хора в МВФ, вярват, че съотношението на дълг към БВП трябва да бъде понижено.

Трябва да се направи нещо за тези 180% дълг към БВП, които има Гърция.