Ново гръцко предложение носи искри надежда

Работата в Еврогрупата приключва до сряда, каза Туск

23.06.2015 | 00:25
Ново гръцко предложение носи искри надежда

Европейските политици изразиха увереност, че сделката с Гърция е постижима след като правителството на премиера Алексис Ципрас внесе в последния момент серия от предложения, които според него могат да сложат край на петмесечната блокада в преговорите за помощта, съобщава Bloomberg.

 

Още по темата

Гръцките акции и облигации се повишиха при срещата на европейските представители в Брюксел в понеделник, 22 юни 2015. На нея стана ясно, че е бил отбелязан напредък към изпълнение на условията на кредиторите, включително в областите пенсии и доходи. Докато предложението за поредицата от реформи бе внесено твърде късно за цялостна оценка от главните финансисти на Еврозоната, този път, за разлика от досега, не бе отхвърлено веднага и официалните лица съобщиха, че би могло да послужи за основа на сделка.

 

„Аз смятам, че ще постигнем споразумение с гърците тази седмица“, каза президентът на ЕК Жан-Клод Юнкер на репортерите в Брюксел сред срещата с Ципрас. „Няма да е лесно, ще работим по това – както направихме в последните две денонощия – но целта ми все още е до края на седмицата да постигнем споразумение“.

После вниманието се пренасочи към извънредната среща на лидерите на 19-те страни от Еврозоната в края на деня, на 22 юни, когато Ципрас имаше шанса да защити тезата си пред Меркел и Оланд.

 

Предложенията на Гърция са били възприети позитивно, съобщава източник, близък до правителството на една от европейските страни, цитиран от РИА Новости.

Предложението на Гърция по дълга не предвиждат смекчаване на условията на изпълнение на задълженията, съобщил неназованият от РИА източник.

„Гърция предложи редица мерки, които могат да раздвижат сегашното състояние по дължа. Тези предложения бяха възприети позитивно от участниците в срещата на върха“, е казал той.

 

Според графика на погасяване на дълга през юни Атина трябваше да направи четири плащания от около 1,6 млрд евро. Те обаче бяха обединено в едно и МВФ се съгласи плащането да стане на 30 юни. Следващите плащания Гърция трябва да направи на 20 юли – 3,5 млрд евро и на 20 август – 3,2 млрд. евро – и двете към ЕЦБ.

 

Още по темата

Еврото остана почти стабилно спрямо долара в понеделник към 23ч. българско време, възползвайки се от добрите сигнали за напредък в преговорите между Гърция и кредиторите, съобщава АФП.

Към 22ч. единната европейска валута струваше 1,11342 долара, срещу 1,1349 долара в петък вечерта.

„Като цяло еврото се държи по-скоро добре днес, след оптимизма, който лъха от преговорите между Гърция и ЕС“, каза Омер Есинер от Commonwealth Foreign Echange, цитиран от АФП.

Още повече след по-оптимистичното изказване на президента на Европейския съвет Доналд Тукс, който написа в Туитър, че Еврогрупата би трябвало да приключи работа по гръцкия въпрос най-късно в сряда вечерта.

 

Ципрас е уверил ЕС в сериозните намерения на Гърция и желанието й да работи конструктивно и сега работата продължава в Еврогрупата, пише Туск.