Малкият бизнес в Гърция се страхува от вдигане на данъците

Собственик на ресторант в Гърция заяви, че вдигането на данъците ще е катастрофално.

22.06.2015 | 15:15 Редактор: Велко Каменов
Малкият бизнес в Гърция се страхува от вдигане на данъците

Гърция се намира в тежка ситуация и все още не може да се споразумее с кредиторите. Те искат от страната да увеличи ДДС-то от 13% на 23%. „ДДС-то беше вдигнато, после свалено, сега ще го увеличат отново”, разочаровано заяви Акилеас Кириакопулос, собственик на ресторант в Гърция.

„Данъчното бреме за малкия бизнес в Гърция като включим данъците, ДДС-то и социалните осигуровки достига 70%, което е лудост. Плащаме средно по 5500 евро на месец за електричество. Токът в Гърция не е скъп, но данъците го правят скъп”, продължава той.

„Всичко поскъпна през последните години, зеленчуците, месото, млякото - всичко. Около 50% от заплатите на работниците отиват за социални осигуровки. Ако например заплатата на служител е 30 евро на ден, трябва общо да платя 45 евро. На практика обаче служителите не получават нито социална осигуреност, нито каквато и да е друга. Можете да отидете в която и да е гръцка болница и да видите какво се случи с тях през последните 5 години. Хората ще си помислят, че репортажът е от Ирак”, заяви Акилеас.

„Политиците в Гърция и в Брюксел не разбират ефекта, който ще бъде почувстван от бизнеси като моя, ако увеличат данъците. Това ще е катастрофално. Уплашен съм, защото те не разбират какво се случва. Уплашен съм, защото изобщо нямат идея”, изрази притеснението си ресторантьорът.