Как ще реагира гръцкият семеен бизнес при налагане на капиталов контрол

Евентуалните капиталови контроли в Гърция са все по-дискутирана тема.

22.06.2015 | 10:42 Редактор: Велко Каменов
Как ще реагира гръцкият семеен бизнес при налагане на капиталов контрол

Заради отлива на средства от гръцките банки и несигурността около ситуацията в страната, все повече хора започват да се питат дали в Гърция няма да бъде наложен капиталов контрол.

„Ако бъде наложен капиталов контрол, ще бъде най-трудната ситуация, в която съм се намирал”, признава експортният мениджър на гръцка семейна компания Стефанос Димитролакус пред Bloomberg. „Ще трябва да проверя ликвидността, с която разполагаме в момента, какво е положението и да я разделя със семейството си. Семейството ми обаче не се състои само от моите близки, а и от работниците. На мен разчитат 40 семейства, не само моето”, продължава Димитролакус.

Гръцкият бизнес се опитва да защити парите си, като държи част от тях в сигурни активи. „В момента банките се опитват да ти помогнат да защитиш парите си, например чрез придобиване на финансови активи на ЕЦБ. Имаме малък процент такива активи, но все пак притежаваме някакви. Малка част от парите си държим в долари и получаваме предложения за активи от Люксембург, те са много сигурни”, коментира Димитролакус.

„Ако все пак бъдат наложени капиталови контроли, ще поставим всички пари на масата и ще обсъдим как да ги похарчим, за да оцелеем и да преминем през трудната ситуация. Ние сме бойци и когато сме изправени пред трудна ситуация се борим здраво”, завърши той.