fallback

Валутен коментар 24 юни 2015

Коментар на Дейвид Инглес, Bloomberg

24.06.2015 | 07:19

Коментар на Дейвид Инглес, Bloomberg

"Щатският долар продължи ръста си и по време на днешната търговска сесия в Азия. Доларовият индекс отчете най-силното си повишение от месец насам, повлиян от макроикономическите данни. Те показаха по-силен спад от очакваното в поръчките на дълготрайни стоки в Съединените щати, но от друга страна продажбите на нови жилища отвъд Океана се повишават и достигат 7-годишен връх от 546 000 на годишна база към края месец май.

 

Иначе в Европа най-много шум продължава да се вдига около Гърция. По-рано тази седмица се появи надеждата за евентуално споразумение между Атина и кредиторите, но премиерът Алексис Ципрас се изправя срещу първите признаци на вътрешна опозиция в собствената си партия. И на фона на демонстрациите по улиците на гръцката столица. Финансовите министри на еврозоната ще направят последен опит за постигане на някаква договорка, но впоследствие тя ще трябва да бъде одобрена и от гръцкия парламент.

 

И накрая поглед към Япония, където беше публикуван протокола от последното заседание на Японската централна банка. Централните банкери не поднесоха изненади и се обединиха около тезата, че инфлацията вероятно ще продължи плавно да се повишава и да достигне целевото ниво от 2% през първата половина на 2016 година. Само един от тях е изразил опасенията си, че тази година потребителските цени едва ли ще се повишат значително".

 

fallback
fallback