Германците трябва да отстъпят, също като гърците: Никел

Карстен Никел, ст. вицепрезидент на Teneo Intelligence

23.06.2015 | 10:50
Германците трябва да отстъпят, също като гърците: Никел

Карстен Никел, ст. вицепрезидент на Teneo Intelligence коментира преговорите за гръцкия дълг и следващите стъпки за Германия и Гърция. Той разговаря от Брюксел с Анна Едуардс в студиото на Bloomberg в Лондон в предаването "Countdown".

 

Още по темата

 

Кой ще мигне пръв? Кой ще направи компромис, за да имаме малко повече оптимизъм, отколкото в момента? Май че гърците трябва да мръднат малко, но вие казвате, че германците може също да отстъпят за дълга.

Да, смятам, че това следва. Утре на Еврогрупата Гърция ще трябва да отстъпи малко по техническите детайли, за реформите в страната.

Но истината е, че колкото повече го правят, толкова по-вероятно е да усилят натиска над Ангела Меркел в сряда, когато Европейският съвет се събира отново. Ще и кажат - вижте, ние играем по вашите правила за реформите в нашата страна, но сега е ваш ред да прокарате сделката. Това означава, че трябва да имаме някакъв общ език по тази помощ, иначе няма да стигне до гръцкия парламент. Смятам, че това ще бъде крайното споразумение в сряда.

 

Някакъв общ език по облекчението на дълга. Какво означа това? Нещо общо, с много дълъг хоризонт?

Да, когато става дума за реално "подстригване" - да. Идеята за намесата на ESM за изкупуване на SMP облигации - вероятно от ЕЦБ - е възможно само при трета програма. Но ние още не сме стигнали до там.

Може би ще имаме някаква промяна в матуритета, лихвите на EFSF-заемите, двустранните заеми, нещо такова. Евентуално ще има и разни фрази - например "наблюдение на устойчивостта на дълга". Ще има интензивни преговори в следващите два дни, но смятам, че е много важно германците да отстъпят толкова, колкото отстъпиха гърците.

 

Интересно. Как ще го "продаде" у дома Ангела Меркел? Как ще го обясни на германците и депутатите?

Това ще бъде интересен разговор. Защото досега за последните 5г. криза в Еврозоната, тя силно разчиташе на поддържане на дебата в техническа форма. Разчиташе на МВФ, на Еврогрупата, ЕЦБ.

Сега смятам, че наближаваме момента, в който тя трябва да се намеси и да излезе пред германските избиратели и Бундестага с много убедителни и силни аргументи и да каже - вижте, ето защо ни е нужно това, трябва ни компромис, трябва да го направим, за да запазим единството на еврото и аз, Ангела Меркел като германски канцлер мисля, че това трябва да се направи.

Всъщност тя има голямо мнозинство в германския Бундестаг - 188 гласа повече за нейната коалиция. Така че има възможности. Но трябва да започне да променя тона на разговора, който води с германския електорат и Бундестага.

 

Още по темата

Позицията на коалицията в Германия подкрепена ли е от факта, че евроскептиците от AFD са в криза?

Да, определено това помага допълнително. Тази партия практически се разпада, ако съдим по вътрешната динамика. Има много противоборство между националконсерваторите и либералите. Така че в този смисъл може би моментът е подходящ да се проведе дебатът за Гърция.

Въпреки това 188 гласа повече за коалицията в 631-местния парламент - това е много, дори и AFD да не се справя много добре в сондажите. Време е Ангела Меркел да осребри това мнозинство.

 

Какви ще бъдат по-широките ефекти в германската политика? Ако погледнем по-далеч - през 2016 имаме регионални избори, 2017 имаме избори за Бундестага. Гръцката драма отразява ли се на германската вътрешно политическа ситуация?

Да, определено. И затова въпросът е дали Ангела Меркел ще успее да убеди собствената си партия за необходимостта от сделка. Още повече - колко ще я подкрепи финансовият министър Волфганг Шойбле? Защото той има огромно доверие сред ядрото на електората в християндемократическия съюз.

И колкото повече се приближаваме към март 2016 - това са първите от серията регионални избори преди изборите за Бундестаг през 2017 - толкова по-напрегнати ще бъдат разговорите в CDU и във вътрешнополитически аспект в Германия.