Eфектът за Германия от гръцкия дефолт ще се ограничи до 1 млрд евро годишно

Коментар на Bloomberg

22.06.2015 | 08:41
Eфектът за Германия от гръцкия дефолт ще се ограничи до 1 млрд евро годишно

Гръцкият премиер Алексис Ципрас представи нов план за избягване на дефолта преди извънредната среща в понеделник, 22 юни, който може да реши бъдещето на страната в Еврозоната, пише Bloomberg.

Новата оферта „бе добра база за напредък на утрешната среща“, каза говорителят на ЕК Мартин Селмаир в туитър. Той посочи и ролята на Германия в плана, като „раждане с форцепс“. Еврото се засили на търговията в Азия.

 

Преди началото на срещата в Брюксел Ципрас ще има среща с представителите на страните на основните си кредитори. Той ще разговаря с президента на Европейския съвет Доналд Туск преди към тях да се присъединят президентът на ЕЦБ Марио Драги, директорът на МВФ Кристин Лагард и президентът на Еврогрупата Диселблум, съобщиха с мейл от офиса на гръцкия премиер.

Още по темата

С напредването на времето до крайния срок 30 юни за извършване на плащанията и изработване на ново споразумение за помощ след месеци на безплодни преговори, Ципрас ще трябва да убеди кредиторите на страната си, че е готов да направи изборен компромис и избягване на дефолта. Финансите на страната са в хаос, а депозитите на банките изтичат и не е ясно колко дълго време ще издържи Гърция без ново вливане на свежи пари.

В телефонен разговор в неделя, 21 юни 2015 Ципрас осведоми Ангела Меркел, Франсоа Оланд и Юнкер за гръцкото предложение да отключване на нова финансова помощ според друго съобщение на неговия пресофис.

„Не Меркел или другите, а гръцкото правителство трябва да реши дали Гърция остава в Еврозоната“, каза белгийският министър на финансите в туитър.

 

 

Новото предложение включва елиминирането на опция за ранен отказ към следващата година, увеличение на данъците за средните и високи доходи в Гърция и облагане на компаниите с годишна нетна печалба над 500 000 евро, каза представител на гръцкото правителство в неделя, цитиран от Bloomberg. Официалният представител е поискал да остане анонимен, защото плановете не били финализирани и били предмет на одобрение от гръцкия кабинет, който заседава в неделя.

„Не става дума за пари, а за принципите на икономическата реформа“, каза Ричарт Джерам, главен икономист в Bank of Singaporе пред Bloomberg Television.

„Въпросът е дали сте готови да направите това, което ще има устойчив ефект върху вашата икоомика или постоянно ще зависите от европейска помощ“.

Докато германският канцлер Ангела Меркел казва, че иска да запази еврозоната в този й състав, Ципрас вероятно надценява склонността й към компромис, според запознат с въпроса.

Меркел се очаква да започне срещата в понеделник с прогнозата на канцлерството, че ефектът за Германия от гръцкия дефолт ще се ограничи до 1 млрд евро годишно е казало лицето, поискало да не бъде назовавано.

Финансовите министри на Еврозоната ще се срещнат в 14:30, за да подготвят заседанието на правителствените ръководители, което се очаква да започне след 21ч. /всички часове са по българско време/.

По-рано през деня ЕЦБ ще проведе конферентен разговорр за оценка на спешната помощ за гръцките банки, които продължават да губят депозити с тревожни темпове.

Паникьосани вложители са изтеглили над 30 млрд евро от декември. Без сделка по дълга Гърция е изправена пред капиталов контрол и това, което финансовият министър на САЩ Джейкъб Лю определи като „ужасен“ икономически спад.

Докато Ципрас се отправяше към летището няколко хиляди демонстранти протестираха в неделя вечерта пред сградата на парламента срещу мерките за икономии. Протестът бе мирен, втори за последната седмица.

„Без пълен дефолт по дълга не е възможно нашата страна да се възстанови в следващите 50г.“, каза Павлос Антопулос, член на синдиката на служителите в публичния сектор, цитиран от Bloomberg.