Петролът остана евтин в Азия на 22 юни

Гърция, Иран тревожат инвеститорите

22.06.2015 | 08:13
Петролът остана евтин в Азия на 22 юни

Цената на петрола бе ниска в Азия на 22 юни 2015. Инвеститорите остават резервирани в очакване на изхода от преговорите на гръцкия дълг, разтревожени от евентуално връщане на иранския петрол на пазара, съобщава АФП.

Цената на барел WTI за доставки през юли изгуби 10 цента до 59,51 долара за барел, докато цената на Брент от Северно море за доставки през август отстъпи с 13 цента до 62,89 долара за барел. /Към 08:00ч българско време/

В Брюксел ще се проведе извънредна среща за избягване на евентуален дефолт по плащанията на Гърция с непредвидими последици, няколко часа след като Атина представи новите си предложения на кредиторите, които видяха в тях „добра основа“.

Още по темата

Иранският министър на външните работи Мохамад Джавал Зариф има среща в понеделник в Люксембург с колегите си от Великобритания, Германия и Франция, както и с шефа на европейската дипломация Медерика Могерини. Иран и групата на шестте– Китай, САЩ, Великобритания, Русия и Германия от 20 месеца преговарят интензивно. Окончателното споразумение се очаква да бъде постигнато до 30 юни. То трябва да гарантира мирния характер на иранската ядрена програма срещу вдигане на международните санкции над Техеран.

Ако преговорите успеят и международните санкции над Иран бъдат вдигнати, страната може да произвежда по един милион барела дневно допълнително в следващите 6-7 месеца.

В петък барелът лек суров петрол приключи седмицата с понижение от 84 цента на 59,61 долара на Нюйоркската стокова борса NYMEX. В Лондон Брент отстъпи с 1,24 долара за барел до 63,02 долара на ICE.