fallback

Кое носи слабост на германския фондов пазар

Чарлз Дибел, директор макро стратегии Aviva Investors

23.06.2015 | 12:00

Чарлз Дибел, директор макро стратегии Aviva Investors говори за сбалостта на германския фондов пазар и вероятността от общи финанси в страните на Еврозоната. Дибел разговаря в студиото в Лондон с Анна Едуардс от Bloomberg в предаването "Countdown".

 

Още по темата

 

Не сте изненадан от слабостта на германския фондов пазар, така ли?

Не съвсем. Първо - това беше сравнително добро убежище - вижте Атинската фондова борса! Това е пазар, изключително засегнат от рисковете около финансовата помощ. Очевидно този риск се разсея и изведнъж виждаме голям ръст. Същевременно, ако в Европа се намери решение, то ще бъде за споделяне на финансовата тежест.

Политиците може да ви кажат, че не става дума за това, но тъкмо в това е всичко. Бавното развитие на трансферния съюз за което говорим ще се стовари голямо бреме върху германската икономика, защото те ефективно ще финансират системата.

 

Жан-Клод Юнкер от ЕК говореше за плановете за общи финанси в Еврозоната до 2025. Това свързано ли е?

Абсолютно! Те са части от едно и също цяло. Накрая ако можем да извадим една голяма поука от гръцката криза и глобалната финансова криза, това ще бъде как валутен съюз без някаква форма на фискален съюз и взаимосвързаност - никога няма да работи.

Дали до 2025 или дори по-късно, или може да стане по-рано - кой знае? Зависи от обстоятелствата. Само това би създало дългосрочно стабилна валута. Защото така стават нещата. Трябва да контролираш и двете страни на уравнението.

 

fallback
fallback