Защо Австралия подкрепя Китайската банка за развитие

Коментар на Кевин Руд, бивш премиер на Австралия за телевизия Bloomberg от Пекин

30.03.2015 | 17:37 Редактор: Георги Стоянов
Защо Австралия подкрепя Китайската банка за развитие

Кевин Руд, бивш премиер на Австралия: Виждал съм прогнози за икономическия колапс на Китай през последните 35 години и досега те не са се сбъднали.

Разбира се, че ще има забавяне и причината е, че ако се вгледате в историята на всички индустриализирани страни през последните 35 години, те преминават от период на ускорен растеж през период на средно висок растеж към нормализиране на растежа.

Още по темата

И Китай се намира някъде между първата и втората фаза. Всеки запознат с историята на икономиката би ви казал това.

Така че аз мисля, че трудностите за Китай произтичат от лошото състояние на глобалния растеж и слабото глобално търсене за китайския износ. Това влияе китайския растеж.

Както и на китайския внос. Желязната руда, която Китай внася е на рекордно ниски нива. Как смятате, че ще се реши този проблем?

Кевин Руд: Ако се занимавате със суровини, както ние в Австралия…

Проблемът е цикличен…

Кевин Руд: Точно така, мога да ви върна в историята, когато всички казваха, че това е краят на света – но тези неща просто преминават.

И трябва да ви кажа, че корекцията на цените на суровините е напълно нормална. Ако бяхме на тук преди 5 години китайските ни домакини щяха да са много ядосани на повечето австралийски производители на желязна руда.

Какво ще кажете за австралийската позиция по отношение на Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции? Светът изглежда е разделен. От една страна са Съединените щати, а всички останали от другата.

Кевин Руд: Имам желязно правило - никога неговоря за австралийското правителство, защото вече не го представлявам. Но ето какво искам да кажа.

И съм го казвал и преди – поддържам това предложение, защото Азия има голяма нужда от инфраструктурно развитие.

Освен това имаме недостиг на глобални инвестиции, които да бъдат насочени натам.

И трето, главното предизвикателство е да използваме глобален публичен капитал, независимо от коя банка за развитие, за да подкрепим частните инвестиции и да задействаме някои от тези мащабни проекти.

На последно място това е добре за световната икономика в момент, когато честно казано глобалният растеж е доста муден.