Производствената активност в Китай се свива през март

PMI индексът бележи спад до 49,2 пункта

24.03.2015 | 13:47 Редактор: Велко Каменов
Производствената активност в Китай се свива през март

Производствената активност в Китай спада през март 2015, съобщава Bloomberg. Стойността на индекса на производствената активност (PMI), изготвен от HSBC, пада до 49,2 пункта за месеца. Стойности под 50 пункта показват свиване в активността.

Забавянето в производствения сектор в Китай е сериозно. През февруари 2015 г. цените на някои основни суровини като стомана и желязна руда паднаха, което е индикатор за спад в търсенето от Китай. От своя страна намаленото търсене за суровини е индикатор за по-слабата производствена активност в страната.

Производството във втората най-голяма икономика в света страда от забавящия се икономически растеж, свръхкапацитет и високо ниво на задлъжнялост.

Въпросът е дали и кога Китайската централна банка ще се намеси с още стимули и дали няма да има разширяване на валутния коридор на юана. Гуверньорът на Китайската централна банка И Ган наскоро заяви, че няма нужда от подобни мерки. Евентуално разширяване на валутния коридор обаче ще позволи на юана да поевтинее, което ще стимулира китайския износ заедно с производствения сектор в страната.