Още 3 страни влизат в AIIB

Русия, Австралия и Холандия подкрепиха китайската банка

30.03.2015 | 08:28
Още 3 страни влизат в AIIB

Русия, Австралия и Холандия станаха на 28 март 2015 последните три страни, които съобщиха, че ще се присъединят към Азиатската банка на инвестиции и инфраструктура - AIIB, основана от Китай, новата институция, приета много хладно от САЩ.

Вашингтон се тревожи за управлението на новата банка, гледана с недоверие за това, което може да причини на Световната банка, традиционно управлявана от американец и Азиатската банка за развитие BAD, управлявана винаги от японец.

По-рано през уикенда китайският министър на финансите обяви, че Великобритания и Швейцария официално са били приети като страни-основателки на AIIB.

На 27 март 2015 Бразилия също каза, че ще подкрепи новата институция, в която влизат още Франция, Германия и Италия.

И други страни като Турция и Южна Корея също обявиха намерението си да се включат в AIIB.

Според агенция New China Грузия също е представила кандидатурата си.

31 март е датата, определена за краен срок за влизане в банката.

 

На 17 март 2015 френското МВнР и Министерството на финансите обявиха, че след Великобритания, Франция, Италия и Германия се присъединяват към Китай в новата й банка за развитие AIIB.

Банката бе създадена през октомври 20014 по инициатива на Китай.

„Ако Китай започне да става все по-важен играч на развиващите се пазари, Великобритания и Франция не могат да останат по-назад“, коментира Айдан Яо, икономист за Азия развиващи се пазари в Axa IM от Хонконг.

„Китай разполага с 4000 милиарда резерви, главно американски облигации, които й носят малка доходност.

Инвестирайки в развиващите се страни, тя може да намери пазар за индустриалната си продукция – главно бетон и стомана и може да се възползва от по-добра доходност, отколкото с държавните облигации“, каза Яо, цитиран от АФП.