Пропастта на неравенството продължава да се разширява: Oxfam

20.01.2015 | 08:58
Пропастта на неравенството продължава да се разширява: Oxfam

Най-богатият 1% ще контролира по-голямата част от световното богатство следващата година, смяна Oxfam. Делът на най-влиятелните хора в света е стигнал 48% миналата година, повишавайки се от 44% през 2009. Ивон Ман от Bloomberg ТВ коментира в предаването "First Up."


"Пропастта на неравенството продължава да се разширява година след година. През 2009 например най-заможните - един процент от хората на планетата - са притежавали 44% от общото богатство.

До 2016 те ще преминат границата от 50 на сто, прогнозират от организацията Оксфам.

Според техните изчисления само за миналата година активите на най-богатите са се увеличили с 92 милиарда долара.

Най-големият печеливш е Джак Ма, след като неговата компания Alibaba пусна акциите си за търговия на борсата в Ню Йорк и набра 25 милиарда долара. Сред американските милиардери Уорън Бъфет и Марк Зукърбърг също могат да се похвалят с добри печалби.

Но според Оксфам увеличаващото се глобално неравенство пречи на борбата с бедността. В Хонконг например цената на жилищата е 17 пъти по-висока от годишния доход на средното домакинство и това дори предидзвика протести"

 

Неравенството ражда бунтове, но какво правят Съединените щати и Китай в тази насока?

"Президентът Барак Обама обърна внимание на данъците за богатите. Той заяви, че иска да увеличи ставката за капиталовите печалби до 28%. В Китай пък властите вече ще искат от гражданите да декларират доходите си от чужбина".