За състоянието на съюза

Президентът ще предложи да се вдигнат с 4% данъците за семействата с годишен доход над 500 000 долара

19.01.2015 | 12:58 Редактор: Мартина Ганчева
За състоянието на съюза

Важен момент за американския политически живот. САЩ очакват утрешната реч на президента Барак обама за “За състоянието на съюза”. Пред избирателите и пред двете камари на Конгреса държавният глава ще открои приоритетите си за Новата година.

Затваряне на "данъчните вратички" за богатите американци, налагането на големи данъци на финансовите компании, стимули за средната класа ще са само част от предложенията на Барак Обама. Държавният глава вероятно ще си послужи с цифрите и ще се аргументира, че подобна реформа ще влее 320 милиарда долара свежи пари за следващите десет години. Но дяволът е в детайлите. И именно те ще срещнат възраженията на законодателите от Републиканската партия. 

"На президента не му върви. Не само защото му остават две години от мандата. Правителството е разделено,  опозиционната партия пое лидерството. Дневният ред е тежък. Много е трудно да се направи нещо", коментира в навечерието на речта професор Джеймс Търбър, директор на центъра за проучвания в Американския университет.

С устремен поглед към президентските избори догодина, републиканците вече обещаха да бъдат борбени по теми като енергетика и здравно осигуряване. Сенатор Тед Круз от Тексас дори нарече стъпките на американския държавен глава в тази посока „пълен провал“. Въпреки че според мнозина Обама е избегнал втора голяма депресия и е подготвил почвата за силно съживяване, републиканците обвиняват държавния глава, че остава глух за избирателите, които удариха шумна плесница на демократите на частичните парламентарни избори през ноември миналата година.

Дали републиканците ще смекчат тона след утрешната реч за състоянието на съюза, тепърва ще разберем, но да завъртим лентата на времето назад. Невинаги президентското послание е било едночасова реч. Първият държавен глава на САЩ Джордж Вашингтон успява да вмести посланието си към Конгреса и нацията само до 833 думи или до около 5 мин. Томас Джеферсън пък смятал, че обръщението прекалено много прилича на тронната реч на британските монарси и предал своето послание в писмен вид. Калвин Куулидж е първият президент на САЩ, чието обръщение е чуто от американците с помощта на радиото. Събитието е предадено на живо по телевизията за пръв път през 1947 г., по време на управлението на Хари Труман. Линдън Джонсън е този, който през 1965 г. действително превръща президентската реч в достояние на широката публика, като я прави вечерно събитие, предавано съответно в най-гледаното време.

През последните няколко десетилетия годишното обръщение на президента е част от живота на САЩ. И затова събира милиони зрители пред малкия екран.