Съдбата на руската икономика зависи от петрола

Интервю на Райън Чилкот с Рубен Аганбегян изпълнителен директор на Банк Открытие за телевизия Bloomberg от Москва

16.01.2015 | 17:36 Редактор: Георги Стоянов
Съдбата на руската икономика зависи от петрола

Райън Чилкот: Рубен, поставете нещата в перспектива. Какво означава за вашата страна цената на петрола, там където е тя сега?

Рубен Аганбегян: Очевидно това е един от ключовите и най-важни икономически индикатори и един от основните икономически параметри.

Вчера цифрата, която беше спомената на форума, беше, че зависимостта на руската икономика от петрола е 50% процента. Така че цената на петрола определено е от ключово значение.

Райън Чилкот: Какво очаквате от рублата. Очаквате ли, да се обезцени допълнително?

Още по темата

Рубен Аганбегян: Това според мен зависи от цената на петрола. Не съм сигурен дали курсът е балансиран напълно сега, но определено не е много далеч от тези нива.

Имам предвид баланс на рублата спрямо петрола. На база на сегашната цена на петрола курсът трябва да е около 67 рубли за долар.

Вярваме в това, въпреки че изчислението не е базирано на задълбочен анализ. Не са взети под внимание много други фактори, като изплащането на дългове или някои приходи, които очакваме.

Райън Чилкот: Какво да очакваме за банките през тази година. Имаше нещо като банкова паника в средата на декември миналата година. Това отминало ли е или не съвсем?

Рубен Аганбегян: Мисля, че първата вълна вече е зад нас. Мисля, че това, което се случи, беше, че когато лихвите бяха вдигнати на фона на инфлацията, те се оказаха непосилни за корпоративните кредитополучатели.

Райън Чилкот: 17%

Рубен Аганбегян: Над 17%, така че според мен, ключовият момент е, че това е по скоро междинна политика на централната банка, която не е съвсем изяснена.

Очевидно, що се отнася до нас и що се отнася до нашите корпоративни клиенти, а ние имаме много такива, ние бихме искали лихвеният процент да бъде понижен.

Райън Чилкот: Руският президент обвини спекулантите, тези, които спекулират срещу рублата. Казвате, че вашите трейдъри не го правят. Мислите ли че тези спекулации са причина за спада на рублата, освен ниските цени на петрола?

Рубен Аганбегян: Традиционно аз гледам доста по-фундаментално на нещата. Мисля, че руската икономика ще се забави.

Цената на петрола беше един от катализаторите, санкциите бяха друг катализатор.

Но ако погледнем, какво се случи през въпросните две седмици с рублата, може да признаем, че зад това се крият и определени спекулации.

Но не и от страна на банките. Това може да са правили някои техни клиенти. Банките обаче са доста строго регулирани, като във всяка друга страна.

Така че, колкото до нашите трейдъри, нямаме много пространство за маневриране, ако говорим за спекулации. Освен това подобно решение би могло да се обърне срещу нас.

Райън Чилкот: Вие и вашата банка участвахте в спасяването на една от банките, които бяха в затруднено положение в края на миналата година. Това беше ли добра възможност за вас?

Рубен Аганбегян: Това беше възможност, но също така това се вписва и в историята на нашата банка. Нашата група беше сформирана чрез  сливания и придобивания.

Нашата група се разрасна доста сериозно през 2008, когато купихме няколко банки, за да ги спасим.

Така че ние знаем, как да направим това. Ние не се страхуваме и имаме хора, които знаят, как да го направят. Така че за нас това на практика е нормален бизнес.

Райън Чилкот: Всички очакват през следващите дни S&P да излезе и да понижи кредитния рейтинг на Русия до junk. Очаквате ли частни руски компании да фалират през 2015?

Рубен Аганбегян: Мисля, фундаментално, че фалитът ще сполети тези компании, които са в затруднено положение от доста време.

Мисля, че сегашната икономическа ситуация ще се окаже катализатор за фалита на по-слабите компании.

Хората, чийто бизнес е силен и хората, които имат подкрепата на правителството, според мен ще се оправят.

Райън Чилкот: Както споменах по-рано, станахме свидетели на известна банкова паника. Парите, които излязоха от банките миналата година бяха вложени в покупки на битови уреди, коли и всичко, което руснаците успяха да купят. Има ли някакъв шанс тези депозити да се завърнат в системата или всичкият този кеш вече е похарчен?

Рубен Аганбегян: Мисля, че тук има два момента. Единият е, че тези уреди, които хората са купили, вероятно означават, че потреблението в тази сфера през годината ще е по-слабо.

Ще има забавяне. Това е номер едно. Второ, това което наблюдавахме, беше, че много пари просто бяха изтеглени, без да бъдат похарчени, защото хората се страхуваха да държат парите си в банките.

И мисля, че тези пари ще се появят отново, като следствие от стабилната банкова среда. Не твърде много банки имаха проблеми, нито път твърде много от големите банки имаха проблеми.

И тези пари постепенно отново ще се превърнат в депозити. Всъщност вече виждаме част от тези пари да се завръщат. Те просто се превърнаха в кеш.

Райън Чилкот: Рубен Аганбегян, благодаря ви много, че се присъединихте към нас. Изпълнителният директор на Банк Открытие, най-голямата руска частна банка. Той ни представи една донякъде оптимистична прогноза за 2015, когато Русия, разбира се, се очаква да навлезе в рецесия.