Европейският парламент призова за въвеждане на нови санкции срещу Русия

Според депутатите мерките трябва да бъдат приети, ако няма прогрес по регулирането на украинската криза

15.01.2015 | 16:06 Редактор: Мариета Иванова
Европейският парламент призова за въвеждане на нови санкции срещу Русия
Европейският парламент призова за въвеждане на нови санкции срещу Русия

Депутатите от Европейския парламент се обърнаха към Европейския съвет с призива да „приемат допълнителни ограничителни мерки“ по отношение на Русия в случай на отсъствие на прогрес по регулирането на украинската криза, пише руската информационна агенция ТАСС.

Европейският парламент препоръчва санкциите да бъдат разширени към „енергийния сектор“, както и да се „ограничат възможностите на руски организации да извършват международните финансови транзакции“. Това става ясно от приетата днес-15 януари, резолюция по отношение на ситуацията в Украйна.

Парламентаристите са призовали още еврокомисарите „да разработят инструменти, които да позволят на ЕС и страните-членки да реагират на пропагандните кампании на европейско и национално ниво“. Според тях Русия провежда „политика, представляваща заплаха за единството и независимостта на Украйна, и създава потенциална заплаха за самия Европейски съюз“.

По отношение на украинската криза депутатите посочват, че „за членовете на ЕС няма препятствия, в това число и правни, да предостави на Украйна въоръжение за отбрана“.

По отношение на Москва ЕП отбелязва, че Русия „няма оправдание за използването на военна сила в Европа в защита на т.нар. исторически мотиви и мотиви в областта на безопасността и за защита на т.нар. сънародници, живеещи зад граница“.

Според депутатите Русия следва да прекрати да поддържа опълченците и да „използва влиянието си с цел да убеди последните да се включат в политическия процес“.

ЕП смята, че „Русия не изпълнява в изцяло поетите в Минск задължения“ и в тази връзка призовава за „запазване на съществуващия режим на санкции.

В тази връзка от ЕП посочват необходимостта за разработване на списък с критерии, в частност за „прекратяване на огъня, изтегляне на всички руски войски от територията на Украйна, и връщане на Киев на контрола над цялата територия, включително и над Крим'.