fallback

Преди ключовия трети тур на президентските избори в Гърция

29.12.2014 | 10:14

Еврото напредна в понеделник леко спрямо долара в очакване на резултатите от третия тур на президентските избори в Гърция, съобщава АФП.

Към 07:00 по Гринуич единната валута струваше 1.2188 долара спрямо 1.2179 долара в петък в същия час. Европейската валута се стабилизира спрямо японската на 146,61 йени в петък вечерта.

Гръцкият парламент ще се опита за последен път в понеделник в 10:00 по Гринуич да избере президент, но шансовете за успех остават малки, което може да доведе до разпускането му и предсрочни избори, в които антиевропейската партия Сириза е сочена за фаворит.

Ставрос Димас, бившият еврокомисар, представен от правителството за почетния пост на президент, досега заеман от Папуляс, изглежда няма да получи необходимите 180 гласа от общо 300.

В случай на неуспех парламентът ще бъде разпуснат и избори може да се проведат още на 25 януари или на 1 февруари.

Гърция, която очаква да приключи годината на заеми от Тройката кредитори – ЕС, МВФ и ЕЦБ, с които работи от 2010 за 240 млрд евро заем срещу реформи, се наложи да приеме удължаване на програмата за финансова помощ до февруари.

Миналата седмица министър-председателят Антонис Самарас обеща да положи всички усилия, за да не допусне предсрочни избори и политическа криза.

Еврото остава обект на спекулациите на инвеститорите за мерките за подкрепа от страна на ЕЦБ. Те може да бъдат въведени в първото тримесечие на 2015. Анализаторите, цитирани от АФП не изключват банката да предприеме действия още на първото заседание, предвидено за 22 януари.

fallback
fallback