Не подценявайте политическите рискове в еврозоната: Рубини

23.12.2014 | 11:09
Не подценявайте политическите рискове в еврозоната: Рубини

Прогнозата на Нуриел Рубини от Нюйоркския университет за 2015 от студиото на Bloomberg в Ню Йорк


Какво ще стане догодина?

Има някои позитиви: САЩ и Великобритания ще растат с около 3%. Това е добра новина за световната икономика.

Но има някои рискове. Например еврозоната има проблеми. ЕЦБ ще трябва да започне QE, но дали няма да е твърде късно. Няма да има достатъчно фискални стимули в еврозоната и сега има и растящи политически проблеми.

Например популистките партии от десницата и левицата могат да се появяват във властта догодина.   

 

Но има ли нещо ново в еврозоната? Сякаш там хаосът е от години. Ние го пренебрегваме.

Игнорираме го, но новото от последните години е надигането на този политически риск в еврозоната.

Например в Гърция на власт може да дойде Сириза - това е антиевропейска партия.

В Италия - Ренци се проваля, не се справи с реформите. Може би ще си отиде и на негово място да дойде някой по-популистки настроен.

Във Франция Льо Пен води във всички сондажи.

В Испания има антиевропейска партия, която е номер едно в сондажите.

Така че хората вероятно подценяват в каква степен политическият риск може да доведе до умора от икономиите и реформите в периферията на еврозоната и умора от финансовите помощи в ядрото й, като започнем от Германия, където вече има антиевропейска партия с почти 10% от вота.

 

Още по темата

Какво ще стане, ако победят антиевропейските партии, ако поемат контрола?

Първият риск може да е Гърция. Ако Сириза дойде на власт не е сигурно дали политиките, които са приемливи за тях са приемливи за Тройката - МВФ, ЕЦБ и ЕС. Това може да доведе до сблъсък.

След това трябва да се види дали Германия ще реши да даде финансова помощ на Гърция и има и още. Ако решат Гърция да напусне - проблемът може да се разнесе и в други части на еврозоната.

 

Преди три години седяхме тук и си говорехме дали Гърция ще излезе от еврото, какво ще стане с другите страни от периферията. Нищо подобно не стана. Вярвате ли, че това е реален риск?

Този риск намаля за последните няколко години, благодарение на това, което свърши ЕЦБ. Но се задават избори в няколко страни от еврозоната. И сега, след 4 години на рецесия и 25% безработица в Испания и 50% младежка безработица сред младежите в Гърция, това са местата, където популистките партии от ляво или дясно могат да вземат властта.

Ако това се случи, рискът за еврозоната догодина може да се повиши.

 

Още по темата

Това важно ли е за Джанет Йелън? Трябва ли да има предвид този фактор, когато взема решения тук?

Фед казва, че се интересува от ръст и инфлация в САЩ и също от финансовата стабилност. Не се интересуват от останалата част от света.

Но останалата част от света засяга САЩ.

Ако другите страни са слаби, през търговските канали ще имаме забавяне на американския ръст. Ако другите страни са слаби, засилването на долара ще продължи и това ще се отрази към по-нататъшно отслабване на американската икономика.

Така че светът няма значение за САЩ, поне не директно, затова Фед няма да се тревожи за развиващите се пазари или Европа. Но определено в свят, където всеки прави допълнителни валутни облекчения - от Азия - с Япония и останалата част от региона, а скоро и в Европа, с ЕЦБ, Швейцарската национална банка, шведите, норвежците и др. - тези стимули, с които се опитват да предотврати засилването на валутите си ще се отрази на долара.

А силен долар означава забавяне на ръста в САЩ, ниска инфлация и това са каналите, през което Фед е засегнат. Дори и Фед каза, че ако ръстът и инфлацията изненадат с понижение, по-късно може да започне по-забавено затягане на политиката.

 

Какво мислите - кога ще се случи повишението на лихвите? Говорим за това постоянно, но какво ще стане точно и кога?

Предполагам, че ще стане или през юни, или в началото на третото тримесечие.

 

Пазарът готов ли е?

Пазарът очаква нещо подобно. Зависи кого питате. Някои смятат, че ще стане юли-юли-септември, а други - по-рано. Но мисля, че става дума за периода между юни и септември.

 

 

 


коментирай >
ТV Програма
Сега
Следва
гледай на живо Video пълна програма