Малките страни от ЕС може да поискат икономии от Франция: Яник Но

25.11.2014 | 17:05
Малките страни от ЕС може да поискат икономии от Франция: Яник Но

Коментар на Яник Но, мениджър портфолио Sturgeon Capital за Франсин Лакуа и Гай Джонсън от студиото на Bloomberg TV в Лондон.


Какво значение ще има, ако ЕК отново не глоби Франция заради нейния висок бюджетен дефицит?

В момента не знаем със сигурност дали ще го направят или не.

Имаше доклад на 24 ноември. Някои казаха, че ще глобят Франция, ще искат бюджетът да бъде намален с 4 млрд евро.

Или пък може да дадат допълнителен срок до март 2015 Франция да постигне тези икономии.

Засега не знаем.

Сигурни сме само, че Германия напълно изгуби доверие спрямо Франция и нейната способност да се реформира.

Това според мен е много важна новина.

 

Още по темата

Как се отнасят към това пазарите? Интересува ли ги? Или го приемат като повече като политика, отколкото като икономика? Какво е това от  гледна точка на мениджър активи?

В момента 10-годишните френски облигации са на 1,1%. Говорим за голям дълг. Така че в момента не се смятат за проблемни активи. Няма връзка с това, което става във Франция. Това се дължи на политиката на централната банка.

Докато политиката на централната банка остане удобна, всеки актив, всеки държавен дълг, включително френският би трябвало да се справят добре в среда, в която всъщност виждаме разширяване на спреда.

Относно акциите на френските компании, поне за големите, които са от CAC40, мисля, че са добре диверсифицирани. Глобални компании са и биха били засегнати по-малко от френската среда.

 

Значи казвате, че няма ефект?! Изобщо има ли значение това от гледна точка на един мениджър на активи? В краткосрочен план?

Ако сте френска малка или средна компания и разчитате на банково финансиране и ако вашият пазар е Франция, или ако търсите работа във Франция, има голямо значение.

Ако купувате компании от CAC40, не мисля, че засега има значение.

Като казвам това обаче, ако имате голяма страна в Европа, която е смятана от другите като такава, която не е в състояние да се реформира сама, това не е добра новина.

Защото страните трябва да се грижат за себе си.

 

Би трябвало да има френски дискаунт. Говорехме за италиански дискаунт онзи ден. Ако това, което казвате, е вярно, тогава много страни не гледат на Франция като на страна, която е в състояние да се реформира. И би трябвало да има някакъв дискаунт дори и за акциите от CAC40.

В момента дискаунтът е повече към ПЧИ. Към инвестициите във Франция.   

Защото няма доверие във Франция.

Ако гледаме оценката на компаниите от CAC40, няма такъв дискаунт в сравнение с Германия или Холандия.

 

А трябва ли да има?

Мисля, че би могло да има поне за компаниите, които зависят от Франция.

Например ние нямаме конкретни бариери спрямо Франция, но виждаме, че банките ще се възползват от политиките на ЕЦБ и сред тях Credit Agricole би трябвало да се държи добре.

Това е голяма френска банка. Въпреки това, поради политиката на Марио Драги, банката би трябвало да се справя добре.

 

Пазарът кога започна да се тревожи за Франция? Сега не се тревожи за нея, заради това, което прави ЕЦБ и не се тревожи за големите компании, защото са диверсифицирани из Европа и по света. През 2015 ли или през 2016, ако политиката не се подобри ли? Или ако управляващата партия не може да се разбере да управлява и да намери начин да издигне добър кандидат, който да успее да победи Марин Льо Пен? Кога ще започнем сериозно да се тревожим за Франция?

Идва от политиката. В неделя имахме проучване на общественото мнение. Оланд отново падна на 13%, Мануел Валс е на 37%. Това е ужасно.

Мисля, че става малко както във Великобритания. Имаме проблем с крайната десница, с Марин Льо Пен.

Ако хората заложат на факта, че през 2017 може да има парламент, в който Марин Льо Пен е спечелила места, това би могло да създаде реакция на пазара.

 

Яник, когато казвате, че германците казват, че Франция не може да се реформира - това ли е една от причините ЕК да пощади Франция или е причина да втвърди тона?

Мисля, че в комисията г-н Юнкер иска да постигне компромис. Той го прави през цялата си политическа кариера. Ще се опита да намери компромис и между Франция и Германия.

И идеята е да се даде на Франция време до март, за да намери други 2% икономии. Например 4 млрд.

Като казвам това, имайте предвид, че не само Германия, но и много от по-малките страни, тези, които минаха през всички тези реформи като Португалия, Испания, Ирландия, те не гледат много добре на Франция. Нямат позитивно отношение към нея.

Те трябваше да направят икономиите.

Това се оказа добре за тях - видяхме ползите, например в Испания и Ирландия.

Няма причина Франция, само защото е по-голяма страна, да бъде третирана по-внимателно от ЕК.