Гърция няма интерес от предсрочни избори

Такова е становището на премиера Андонис Самарас в навечерието на утрешния трети кръг на гласуването за държавен глава в парламента

28.12.2014 | 10:13 Редактор: Красимир Кирев
Гърция няма интерес от предсрочни избори

Андонис Самарас е категоричен, че единственият възможен ход на парламента, който да е в унисон с националните интереси е избирането на нов президент, в лицето на предложения от управляващите Ставрос Димас. „Само ако имаме нов президент ще изведем държавата от кризата и ще премахнем надвисналите над нас опасни облаци на несигурността“, обяви Самарас, и добави:


"Гръцкият народ не иска предсрочни избори. Той иска нов президент, избран от парламента. Аз правя всичко възможно това да се случи и да бъде избегнат извънреден парламентарен вот. Това е в интересите на страната, а те са мое задължение!"

 

Последните социологически проучвания в Гърция показват, че първа политическа сила по обществена подкрепа остава опозиционната СИРИЗА, макар преднината й пред "Нова демокрация" на Самарас да намалява прогресивно през последните седмици. Гръцкият премиер е уверен, че дори да се стигне до нови избори, гражданите отново ще гласуват доверие на него и екипа му:

"Ще бъда директен – евентуални предсрочни избори ще бъдат удобни за мен. Казвам го отново – те ще са удобни за мен. Аз искам да отведа кораба сигурно на пристанището...", казва Самарас.

Гръцкият премиер настоява, че плановете на СИРИЗА да саботира спасителната програма за страната от международните кредитори, в случай че спечели изборите, биха довели до национална катастрофа за Гърция.