fallback

Бордът за финансова стабилност предлага буфери за най-големите банки

10.11.2014 | 22:32

Най-големите банки в света трябва да притежават буфер от облигации в случай на срив, така че да бъдат избегнати спасявания от правителствата.

Това предлага Бордът за финансова стабилност, съставен от регулатори от групата на 20-те най-големи икономики в света.

Идеята маркира последния етап от банковата реформа, предложена от световните лидери след финансовата криза, по време на която се наложи милиони данъкоплатци да подкрепят недостатъчно капитализираните кредитори. Нейра Чехич от Bloomberg разказва повече.

Здравей, България,

Най-големите банки на света трябва да натрупат повече капитал, за да преминат през криза. Този капитал е познат под съкращението TLAC. Включва капитал, неразпределена печалба и други активи.

Бордът за финансова стабилност, ръководен от гуверньора на Bank of England Марк Карни днес съобщи, че най-големите банки може да се наложи да имат възможност да покриват загуби в размер на до една четвърт от активите.

Разпоредбата е предложена за обсъждане и може да се започне да се прилага най-рано от 2019.

Проектът, обявен от Борда за финансова стабилност ще измери способността на банките да покриват загуби по време на криза, за да защитят данъкоплатците от евентуално спасяване на банки с техни пари.

Това предложение е поредната стъпка, предприема от Борда в петгодишните му усилия за повишаване на устойчивостта на банките при финансов шок.

Вече е постигнато споразумение за редица мерки, сред които по-строги капиталови изисквания и по-голям надзор.

Правилата на TLAC ще се прилагат към банките от списъка на Борда за финансова стабилност на глобалните системно значими банки. Тези, които са твърде големи, за да бъдат оставени да фалират.

В най-новия списък фигурират 30 банки, сред които HSBC и JP Morgan, които са посочени като най-важни.

След като влязат в сила новите правила, банките, които ги нарушават или бъдат обявени за "способни да ги нарушат", ще бъдат изправени пред ограничения от страна на регулаторите, включително таван за бонусите и дивидентите им.

Аз съм Нейра Чехич от Лондон.

Специално за Bulgaria On Air.

 

fallback
fallback