Кога ще е най-добре ФЕД да вдигне лихвите

Може би въпросът няма правилен отговор

07.11.2014 | 15:36 Редактор: Велко Каменов
Кога ще е най-добре ФЕД да вдигне лихвите

Лиса Абрамович от Bloomberg анализира ситуацията, в която се намират хората, отговорни за паричната политика на САЩ. Изглежда тя е доста сложна. При скорошно вдигане на лихвените проценти има риск американската икономика да влезе в рецесия. Все още има притеснения, че възстановяването не е достатъчно стабилно и икономиката на САЩ няма да може да се справи с евентуално затягане на паричната политика. Нещо подобно се случи след Голямата депресия. Тогава през 1937, видели признаци на икономически растеж, от ФЕД затягат паричната политика, което вкарва американската икономика в нова рецесия.

От друга страна председателят на клона на Федералния резерв в Далас Ричард Фишер заяви, че прекалено дългото изчакване също може да не даде добри резултати. Той даде пример с това, че когато бъде достигната естествената норма на безработицата или целевата инфлацията, паричната политика трябва да бъде затегната и това също може да доведе до рецесия.

Абрамович сподели, че счита за основен проблем това, че инвеститорите не знаят дали да вярват на пазара. По думите ѝ за инвеститорите е трудно да се доверяват на инстинктите си. Дори да смятат, че активите са надценени, разпродажбата също не представлява подходящо решение, защото през по-голяма част от шестте години на стимули пазарът на акции е вървял нагоре.

Дали опасенията от рецесия са оправдани ще разберем, когато Федералният резерв започне да вдига лихвите.